Inleiding
Het Woord van God roept de gemeente op om te dienen. Het omzien naar onze naaste is wat we het diaconaat noemen. Het diaconaat is een taak van de gehele gemeente maar de diakenen gaan de gemeente hierin voor.
Betekenis van het diaconaat
De Diaconie geeft invulling aan de sociale zorg van onze hervormde gemeente en staat mensen die hulp nodig hebben bij. De opdracht van de diakenen (die zij bij hun bevestiging krijgen) is om ervoor te zorgen dat niemand te kort komt en iedereen die dat nodig heeft, voldoende hulp krijgt. Dit doen zij (met de hulp van de overige gemeenteleden) in de eerste plaats binnen de eigen gemeente, maar ook voor de mensen uit de buurt en daarbuiten, landelijk en wereldwijd.
Lees meer over onze visie op het diaconaat in het beleidsplan voor de periode 2023 tot 2026
Diaconaat in de eredienst
De dienst aan God komt in de eredienst op twee manieren duidelijk naar voren: in het collecteren (iets dat in elke kerkdienst thuishoort) en in het dienen aan de tafel bij het Heilig Avondmaal. De diakenen helpen de predikant aan de Avondmaalstafel om daarmee te tonen dat de gemeente geroepen is na het Avondmaal te delen van de overvloed. Uitdelen aan anderen. De aan de Avondmaalstafel ontvangen giften krijgen dan ook altijd een diaconale bestemming.
Naast de taken van de diakenen in de eredienst, richten hun werkzaamheden zich op de volgende vier aandachtsgebieden:
Personen
Mensen vragen de diaconie om hulp omdat zij niet kunnen rondkomen of hun problemen niet zelfstandig kunnen oplossen. De diaconie kan dan helpen. Maar onderzoek eerst of anderen kunnen helpen. Misschien kan een professionele instantie helpen, zijn er voorzieningen waar men een beroep op kan doen of, in het geval van financiële nood, is er een gift of renteloze lening mogelijk. Als een diaconie geld geeft of uitleent, is dat incidenteel en nooit bedoeld als structurele aanvulling op iemands maandinkomen.
Organisaties
Diaconieën krijgen ook financiële hulpaanvragen van (lokale) instellingen of projecten. Iedere diaconie kan zelf kiezen welke organisaties ze wil steunen. Het gebeurt ook dat regionale organisaties diaconieën aanschrijven. Hiervoor zijn richtlijnen opgesteld: de provinciale bijdrageadviezen. Deze steunaanvragen kunt u afstemmen met de classis, maar liever nog met de gemeenteadviseur. Landelijke aanvragen moeten worden doorverwezen naar Kerk in Actie. Kerk in Actie geeft hen, namens de diaconieën, zo nodig een bijdrage. Kerk in Actie rekent daarom op de onvoorwaardelijke steun vanuit de plaatselijke gemeenten om het werk, dat Kerk in Actie namens de gemeenten uitvoert, in binnen- en buitenland blijvend mogelijk te maken.
Een plaatselijk project steunen
Overweegt u om een lokaal project te steunen? Sta dan stil bij de volgende vragen:
- Is het een diaconaal project gericht op ‘mensen zonder helper of mensen wiens rechten worden geschonden’?
- Zijn gemeenteleden betrokken bij de organisatie?
- Komt het werk van de instelling ook ten goede aan mensen die niet verbonden zijn aan een kerk?
- Past een gift aan deze instelling in de begroting en het diaconaal beleid?
- Moet de diaconie een (voorbeeld)gift geven, of kunt u de gemeente oproepen om te geven?
Wie uw predikant, uw wijkouderling, de jeugdouderling en uw diaken zijn.
Opgeven als (diaconaal) vrijwilliger
https://www.hervormdputten.nl/pastoraat/contactpersonen
Elke wijkgemeente heeft vier diakenen. Zij maken deel uit van de wijkkerkenraden Tevens zijn de diakenen lid van het college van diakenen van de Hervormde Gemeente te Putten. Putten kent 5 wijkgemeenten, hetgeen inhoudt dat het college uit 20 diakenen bestaat.
IBAN: NL50 RABO 0930 4088 96 t.n.v. Diaconie Herv. Gem. Putten