Voor wie is het bedoeld?

Pastoraal bezoekwerk wordt in onze gemeente voornamelijk gedaan door predikanten, pastoraal medewerkers en ouderlingen. In de pastorale gesprekken zijn geloofsvragen doorgaans nauw verbonden met het leven van alledag. Voor sommige gemeenteleden is het ‘leven van alledag’ extra moeilijk geworden, omdat bij hen sprake is van psychosociale problemen. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn vanwege traumatische gebeurtenissen, verliezen, afwijzing of overbelasting. Ook kan er sprake zijn van psychische problematiek bij henzelf of bij familieleden. Voor deze gemeenteleden is er de mogelijkheid om bezocht te worden door een aanvullend bezoekwerker.

Wat zijn aanvullend bezoekwerkers?

Naast de pastorale zorg van ambtsdragers is er ook een team van aanvullend bezoekwerkers in onze gemeente beschikbaar. Mede-gemeenteleden die een luisterend oor bieden en de mogelijkheid hebben regelmatig op bezoek te komen. De bezoekwerker heeft de cursus psycho-pastorale toerusting gevolgd en een belofte van geheimhouding afgelegd.

Aanvullend Bezoekwerk –Ouderling leest kerkblad

Thomas is al enkele jaren ouderling en doet zijn best zijn sectie zo goed mogelijk pastorale aandacht te geven. Regelmatig gaat hij op bezoek en ervaart steeds meer dat er achter haast iedere  voordeur zorgen zijn. Bij Neline probeert hij wat vaker aan te gaan; ze heeft altijd behoefte haar zorgen over haar kinderen en over haar man te delen. Zowel bij haar man als bij haar dochter is een vorm van autisme gediagnostiseerd en dat heeft impact op het hele gezin. Na zes weken vindt Thomas dat hij nodig weer eens op bezoek moet bij Neline, maar het valt hem niet mee een gaatje in zijn agenda te vinden. Dat zit hem niet helemaal lekker. ’s Zondags leest Thomas het kerkblad en dan valt zijn oog op het stukje van het Aanvullend Bezoekwerk. Dat hij daar niet eerder aan gedacht heeft! Dat is écht wat voor Neline: Het zal haar goed doen als er elke paar weken iemand bij haar komt. Iemand die kennis van autisme heeft, een luisterend oor kan bieden en zo nodig praktische tips kan aanreiken. De eerstvolgende keer bespreekt Thomas het direct en na een kleine aarzeling gaat Neline akkoord. Thomas zag in het kerkblad ook de contactgegevens van de coördinator. Hij omschrijft de situatie en niet lang daarna is Neline benaderd door iemand van het Aanvullend Bezoekwerk. Wanneer Thomas na drie maanden weer bij Neline om het hoekje kijkt, bedankt ze hem. Ze voelt zich enorm gesteund door de psycho-pastorale bezoekjes. Dankbaar gaat Thomas naar zijn volgende adres; wat een voorrecht dat deze mogelijkheid er is in onze gemeente!

Luisterend oor

Naast de pastorale zorg van ambtsdragers is er een team van aanvullende bezoekwerkers in onze gemeente beschikbaar. Mede-gemeenteleden die een luisterend oor bieden en de mogelijkheid hebben regelmatig op bezoek te komen. De bezoekwerker heeft de cursus psycho-pastorale toerusting gevolgd en een belofte van geheimhouding afgelegd.

Informatie

Ligt uw of jouw vraag misschien op een ander terrein dan autisme en dreigende overbelasting? Zou u willen gebruikmaken van Aanvullend Bezoekwerk vanwege het omgaan met rouw, eenzaamheid, chronische ziekte, depressieve gedachten of omdat het in je huwelijk moeizaam gaat? Graag zijn we er ook voor jonge mensen, als het nodig is!

Bespreek dit met uw/jouw wijkpredikant of wijkouderling. Of neem contact op met:

M.M. Jonker-Hakkert, coördinator Aanvullend Bezoekwerk,

tel. 0341- 357766