Voor wie is het bedoeld?

Pastoraal bezoekwerk wordt in onze gemeente voornamelijk gedaan door predikanten, pastoraal medewerkers en ouderlingen. In de pastorale gesprekken zijn geloofsvragen doorgaans nauw verbonden met het leven van alledag. Voor sommige gemeenteleden is het ‘leven van alledag’ extra moeilijk geworden, omdat bij hen sprake is van psychosociale problemen. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn vanwege traumatische gebeurtenissen, verliezen, afwijzing of overbelasting. Ook kan er sprake zijn van psychische problematiek bij henzelf of bij familieleden. Voor deze gemeenteleden is er de mogelijkheid om bezocht te worden door een aanvullend bezoekwerker.

Wat zijn aanvullend bezoekwerkers?
Aanvullend bezoekwerkers zijn gemeenteleden die een cursus hebben gevolgd, waarin zij geleerd hebben om pastoraal aanwezig te zijn bij mensen zoals hierboven genoemd. In de situatie waarin dit nodig is, biedt de aanvullend bezoekwerker een luisterend oor. Zij hebben de mogelijkheid om wat vaker op bezoek te komen, als aanvulling op het pastoraat van de predikant of ouderling. Aanvullend bezoekwerkers hebben een gelofte van geheimhouding afgelegd.

Aanvullend Bezoekwerk

‘Maaike-net niet’, noemt ze zichzelf weleens. Want door het ‘net-niet’ is haar leven getekend. Ze hoort nog altijd het teleurgestelde gejoel van haar klasgenoten, als ze voor de zoveelste keer de bal net niet over het net kon slaan. Ze hobbelde zo’n beetje de HAVO door. Jawel, steeds net wel over. Maar net niet passend in de kring van vriendinnen. Van jongsaf aan wilde ze verpleegkundige worden, maar helaas haalde ze net niet genoeg punten om door te mogen stromen naar het tweede jaar van de opleiding. Ze werkt nu op de bakkersafdeling van een supermarkt. Ze wil dankbaar zijn, niet teveel denken aan wat net niet ging. Ze kan ook best wel genieten van de geur van het verse brood, een goed ogende toonbank enzovoorts. En toch… soms voelt ze zich zo verdrietig. Ze is vierentwintig, jong genoeg natuurlijk om verkering te krijgen. Maar welke man zal ‘Maaike-net niet’ zien zitten?

Maaike heeft een goede band met haar moeder. Voor haar is ze ‘Mijn mooie Maaike’ en ze weet dat moeder dat meent. Toen ze onlangs samen een mok koffie dronken, zei moeder: ‘Maaike, zou je niet eens overwegen of je gebruik zou kunnen maken van het Aanvullend Bezoekwerk? Ik ken iemand die écht verder geholpen is door gesprekken met een bezoekwerker. Dat gun ik jou ook!’

Maaike heeft hier even over nagedacht. Ze heeft nét wel genoeg moed om haar wijkpredikant hierover te bellen. *

Informatie:

Wanneer u/jij overweegt of u/jij gebruik zou kunnen maken van deze vorm van pastoraat, neem dan contact op met uw/jouw wijkpredikant of wijkouderling.

Ook kun je bellen of mailen naar de coördinator van het Aanvullend Bezoekwerk: M.M. Jonker- Hakkert.

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tel.nr.: 0341 357766

*Maaike bestaat niet echt, het gaat om een voorbeeldsituatie.