Voor wie is het bedoeld?

Pastoraal bezoekwerk wordt in onze gemeente voornamelijk gedaan door predikanten, pastoraal medewerkers en ouderlingen. In de pastorale gesprekken zijn geloofsvragen doorgaans nauw verbonden met het leven van alledag. Voor sommige gemeenteleden is het ‘leven van alledag’ extra moeilijk geworden, omdat bij hen sprake is van psychosociale problemen. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn vanwege traumatische gebeurtenissen, verliezen, afwijzing of overbelasting. Ook kan er sprake zijn van psychische problematiek bij henzelf of bij familieleden. Voor deze gemeenteleden is er de mogelijkheid om bezocht te worden door een aanvullend bezoekwerker.

Wat zijn aanvullend bezoekwerkers?

Naast de pastorale zorg van ambtsdragers is er ook een team van aanvullend bezoekwerkers in onze gemeente beschikbaar. Mede-gemeenteleden die een luisterend oor bieden en de mogelijkheid hebben regelmatig op bezoek te komen. De bezoekwerker heeft de cursus psycho-pastorale toerusting gevolgd en een belofte van geheimhouding afgelegd.

Aanvullend Bezoekwerk

Verslaving:
Je wilt minderen, je hebt goede voornemens, maar steeds geef je weer toe. Er is een macht die sterker is dan jezelf… verslaving. Overmatig drank- en drugsgebruik is vaak het eerste waar we aan denken als het over verslaving gaat. Toch is het pallet van verslavingen groter dan alleen de verslaving van middelen. Er zijn ook gedragsverslavingen zoals gamen, gokken, pornokijken of buitensporig sporten. Het kan een macht zijn die je leven beheerst. Als we ons anders voelen dan we graag zouden willen, hebben we de neiging om verslavingsgedrag te ontwikkelen. Het kan ons allemaal gebeuren…

Gamen – hoog spel spelen:

‘Niks mis mee toch, met een potje gamen?’ Onderweg en thuis, overal kun je een computerspel spelen. Jongeren, maar ook een steeds grotere groep volwassenen kunnen er niet meer buiten. De stoffen die tijdens het gamen in je hersenen aangemaakt worden, geven je een prettig gevoel. Marcel weet ervan mee te praten: ‘als ik stop met gamen, krijg ik een enorme drang om weer te gaan gamen. Ik kan het niet maken om niet op mijn werk te komen, maar thuis kom ik niet meer toe aan mijn verplichtingen’. Joanne, zijn vrouw, heeft het er moeilijk mee: ‘Marcel heeft veel minder aandacht voor de kinderen en mij. Het lijkt wel of dat gamen hem in zijn greep heeft. Ik bid of hij hulp wil gaan zoeken. Mij helpt het dat ik me regelmatig kan uitspreken bij de aanvullend bezoekwerker. Zij biedt mij telkens een luisterend oor’.

Informatie:

Uw of jouw vraag ligt op een heel ander terrein dan verslaving, maar graag Aanvullend Bezoekwerk? Neem dan contact op met uw/jouw wijkpredikant of wijkouderling.

Voor algemene informatie: M.M. Jonker- Hakkert, coördinator Aanvullend Bezoekwerk, tel. 0341- 357766, email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Toerustingsavond:

De toerustingsavond over verslaving voor ambtsdragers en aanvullend bezoekwerkers is verplaatst naar D.V. 16 sept. 2020.

Een hartelijke groet, M.M. Jonker