Voor wie is het bedoeld?

Pastoraal bezoekwerk wordt in onze gemeente voornamelijk gedaan door predikanten, pastoraal medewerkers en ouderlingen. In de pastorale gesprekken zijn geloofsvragen doorgaans nauw verbonden met het leven van alledag. Voor sommige gemeenteleden is het ‘leven van alledag’ extra moeilijk geworden, omdat bij hen sprake is van psychosociale problemen. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn vanwege traumatische gebeurtenissen, verliezen, afwijzing of overbelasting. Ook kan er sprake zijn van psychische problematiek bij henzelf of bij familieleden. Voor deze gemeenteleden is er de mogelijkheid om bezocht te worden door een aanvullend bezoekwerker.

Wat zijn aanvullend bezoekwerkers?

Naast de pastorale zorg van ambtsdragers is er ook een team van aanvullend bezoekwerkers in onze gemeente beschikbaar. Mede-gemeenteleden die een luisterend oor bieden en de mogelijkheid hebben regelmatig op bezoek te komen. De bezoekwerker heeft de cursus psycho-pastorale toerusting gevolgd en een belofte van geheimhouding afgelegd.

Aanvullend Bezoekwerk –Een stukje meelopen

Nooit meer, nooit meer… de laatste tijd worden de gedachten van Netty steeds vaker door deze woorden beheerst. Het drukt haar neer. Zal het dan nooit wennen dat ze zonder Dick verder moet? Het is nu al bijna drie jaar geleden dat ze hem na een ernstig ziekbed moest missen. Er was veel meeleven en de troost dat Dick bij zijn Heere en Heiland mag zijn, verzachtte het gemis. Aan de buitenkant lijkt het wel goed te gaan met haar, ze heeft weer diverse dingen opgepakt. Netty vindt het lastig zich kwetsbaar op te stellen naar haar familie want ze hebben de indruk ‘dat ze het wel redt’. Als haar ouderling weer op bezoek komt, vertelt ze het toch. Het lucht haar op dat ze de vragen die vanbinnen leven en de pijn die vaak zo schrijnt eens onder woorden kan brengen. ‘Hoe zou je het vinden als iemand van het Aanvullend Bezoekwerk een stukje met je meeloopt in deze moeilijke periode van je leven?’ vraag hij. In eerste instantie lijkt het Netty wat overdreven (‘er zijn zoveel mensen die dit meemaken’), maar ze stemt toe. Het doet Netty goed dat er een luisterend oor voor haar is. Ze mag kwetsbaar zijn, haar vragen uiten en onder woorden brengen dat God soms zover weg voelt. Geen oordeel omdat haar rouwproces op deze manier gaat. Een stukje meelopen – soms letterlijk: een gesprek tijdens een wandeling. Naast de woorden ‘Nooit meer’ zijn andere woorden komen staan. Netty is dankbaar dat er in onze gemeente deze psycho-pastorale mogelijkheid is. Iemand die een stukje met je meeloopt!

 Luisterend oor

Naast de pastorale zorg van ambtsdragers is er een team van aanvullend bezoekwerkers in onze gemeente beschikbaar. Medegemeenteleden die een luisterend oor bieden en de mogelijkheid hebben regelmatig op bezoek te komen. De bezoekwerker heeft de cursus psycho-pastorale toerusting gevolgd en een belofte van geheimhouding afgelegd.

 Informatie

Ligt jouw of uw vraag misschien op een ander terrein dan rouw? Zou u willen gebruikmaken van Aanvullend Bezoekwerk vanwege het omgaan met eenzaamheid, chronische ziekte, echtscheiding, depressieve gedachten of omdat je het leven als zwaar ervaart? Graag zijn we er ook voor jonge mensen, als het nodig is!

Bespreek dit met uw/jouw wijkpredikant of wijkouderling. Of neem contact op met:

M.M. Jonker-Hakkert, coördinator Aanvullend Bezoekwerk,

tel. 0341- 357766

email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.