Voor wie is het bedoeld?

Pastoraal bezoekwerk wordt in onze gemeente voornamelijk gedaan door predikanten, pastoraal medewerkers en ouderlingen. In de pastorale gesprekken zijn geloofsvragen doorgaans nauw verbonden met het leven van alledag. Voor sommige gemeenteleden is het ‘leven van alledag’ extra moeilijk geworden, omdat bij hen sprake is van psychosociale problemen. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn vanwege traumatische gebeurtenissen, verliezen, afwijzing of overbelasting. Ook kan er sprake zijn van psychische problematiek bij henzelf of bij familieleden. Voor deze gemeenteleden is er de mogelijkheid om bezocht te worden door een aanvullend bezoekwerker.

Wat zijn aanvullend bezoekwerkers?

Naast de pastorale zorg van ambtsdragers is er ook een team van aanvullend bezoekwerkers in onze gemeente beschikbaar. Mede-gemeenteleden die een luisterend oor bieden en de mogelijkheid hebben regelmatig op bezoek te komen. De bezoekwerker heeft de cursus psycho-pastorale toerusting gevolgd en een belofte van geheimhouding afgelegd.

Aanvullend Bezoekwerk –

‘Praten, praten, praten, dat helpt écht’

Een open brief aan jongeren in Nederland, van…. koningin Máxima. Ze roept jongeren (en volwassenen) op om over gevoelens als stress of verdriet met elkaar in gesprek te gaan. Uit diverse onderzoeken komt naar voren dat veel jongeren mentale problemen hebben. In de praktijk blijkt dat ze met hun gevoelens van onbehagen en somberheid blijven rondlopen. En daar knap je niet van op.

Lars vindt het lastig om onder ogen te zien, maar als hij eerlijk is, moet hij toegeven dat het laatste half jaar heel taai voor hem was. Al voor de zomervakantie stapelden de dingen voor zijn gevoel zich op. Wat een drama: de vader van zijn vriend is overleden. Zal dat bij hen thuis ook kunnen gebeuren? En dan dat gedoe met Rusland, hij kan het niet naast zich neerleggen. Bij zijn vrienden durft hij er niet meer over te beginnen. Bij het begin van het nieuwe schooljaar is zijn motivatie ver te zoeken. Waar doe ik het allemaal voor? Is het wel normaal dat je als je 17 bent met zo weinig vertrouwen naar de toekomst kijkt? Lars schaamt zich voor zijn ouders, dat hebben ze toch niet aan hem verdiend? Zijn moeder merkt wel dat hij niet goed in zijn vel zit. ‘Is het makkelijker om met iemand anders te praten dan je eigen ouders? Zal ik eens vragen of iemand van de kerk een keer tijd voor je heeft?’ Lars kan zijn hart luchten bij een aanvullend bezoekwerker. Hij begrijpt Lars, het is een enorme opluchting voor hem.

‘Je bent niet alleen’ schrijft koningin Máxima. Het is niet vreemd als je het (een tijd) niet ziet zitten. Mensen hebben elkaar nodig. Als gemeente staan we om je heen. Sámen hebben we de Heere nodig, Hij geeft rust en toekomstperspectief.

Luisterend oor

Naast de pastorale zorg van ambtsdragers is er een team van aanvullend bezoekwerkers in onze gemeente beschikbaar. Medegemeenteleden die een luisterend oor bieden en de mogelijkheid hebben regelmatig op bezoek te komen. De bezoekwerker heeft de cursus psycho-pastorale toerusting gevolgd en een belofte van geheimhouding afgelegd.

Informatie:

Ligt jouw of uw vraag misschien op een ander terrein? Zou u willen gebruikmaken van ‘Aanvullend Bezoekwerk’ vanwege het omgaan met chronische ziekte, echtscheiding, depressieve gedachten of rouw?

Bespreek dit met uw/jouw wijkpredikant of wijkouderling. Of neem contact op met:

M.M. Jonker-Hakkert, coördinator Aanvullend Bezoekwerk,

tel. 0341- 357766

email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.