Vier keer per jaar wordt in de ochtenddiensten in alle kerkgebouwen het Heilig Avondmaal bediend.
Rond het Avondmaal horen drie kerkdiensten bij elkaar:

  • de dienst van voorbereiding op zondagmorgen;
  • met een week later ’s morgens de dienst van bediening en viering;
  • en ’s middags/’s avonds de dienst van dankzegging en nabetrachting.

Voor 2024 zijn de data voor HA:

3 maart
9 juni
8 september
8 december

Voor 2025 zijn de data voor HA:

9 maart
22 juni
14 september
7 december

Censura morum wordt gehouden op maandagavond van voor afgaand aan de zondag wanneer HA wordt gehouden van 19.00-19.30  in de Aker. Wijkpredikant + ouderling.
Er wordt ook een bezinningsuur gehouden op woensdagavond om 19.30 in de Oude Kerk voor afgaand aan de zondag wanner het HA wordt gehouden.

De Bijbelgedeelten die in deze drie diensten centraal staan, worden op elkaar afgestemd.
Tijdens deze diensten worden gedeelten gelezen uit het Formulier om het Heilig Avondmaal te houden. 

Verder nog dit

  • Verwacht wordt dat wie deelneemt aan het Avondmaal, belijdenis heeft gedaan.
  • In de week van voorbereiding is er op woensdagavond een bezinnend moment.
  • Tijdens het zgn. censura morum kan met enkele kerkenraadsleden gesproken worden, wanneer er onderling zulke bezwaren leven dat ze een vruchtbare Avondmaalsviering in de weg staan en men er samen niet uitkomt.
  • Wie ’s morgens niet in de gelegenheid is, kan gebruik maken van de voortgezette viering tijdens de avonddienst in de Oude Kerk.
  • Viering Avondmaal in consistorie NK en in De Schauw
    Er zijn gemeenteleden voor wie het vieren van het Heilig Avondmaal tijdens een dienst in één van de kerkgebouwen vanwege lichamelijke of psychische gezondheidsklachten helaas niet mogelijk is. Juist met het oog op hen en hun familie is het goed om erop te attenderen dat er enkele alternatieven voor hen zijn. Zo kunt u naar de consistorie van de Nieuwe Kerk komen waar de dienst via het beeldscherm gevolgd wordt (aanvang: 09.00 uur). Als in de kerk bij de eerste tafel brood en wijn de ronde doen, zorgt een diaken dat er ook in de consistorie ‘gegeten en gedronken’ kan worden. Daarna sluit een ouderling hier af, en kunt u gesterkt weer huiswaarts.
    In een afgeschermd gedeelte van de brasserie in De Schauw (waar ook de weeksluitingen zijn) wordt met bewoners van De Schauw via een beelduitzending de dienst in de Zuiderkerk gevolgd (aanvang: 09.30 uur). Als de preek gehouden is, neemt één van de wijkpredikanten of van de onder ons wonende emeriti-predikanten de leiding over, en wordt ook hier het Heilig Avondmaal bediend.

 Meerdere zintuigen

Elke zondag wordt het Woord van God verkondigd. Het Evangelie komt tot ons via ons oor. Vier keer per jaar wordt in de ochtenddiensten het Heilig Avondmaal bediend. Dan komt datzelfde Woord van God via meerdere zintuigen tot ons: oor, oog, tast, smaak.
We komen naar de tafel voorin de kerk, ontvangen daar een stukje brood en nemen een slokje wijn. In Mattheüs 26: 26-30 staat hoe Jezus in de kring van Zijn discipelen het Avondmaal heeft ingesteld. Proef en zie dat de HEERE goed is (Psalm 34: 9a).

Teken en zegel

Net als de Heilige Doop is het Heilig Avondmaal een sacrament (zichtbaar woord), bedoeld als teken en zegel voor de gelovigen. Het gebroken brood en de vergoten wijn verwijzen naar wat er gebeurde met Jezus Christus toen Hij gekruisigd werd. Hoe Zijn lichaam gebroken en Zijn bloed vergoten werd tot vergeving van onze zonden. Door het gebruik van het Avondmaal worden Gods beloften nog duidelijker voor ons (teken, uitbeelden) en nog vaster in ons (zegel, verzekeren).

Als patiënten aan tafel
Hoogtepunten bereiden we voor. Met het oog op het Avondmaal gaat het erom

  • dat we onszelf kennen in de spiegel van God;
  • dat we toch vertrouwen dat ons al onze zonden om Christus’ wil vergeven zijn;
  • en dat we verlangen naar geloofsversterking en levensvernieuwing.

De reformator Calvijn schrijft ergens: Ook is het Avondmaal een middel, dat God ons schenkt om aan onze zwakheid tegemoet te komen, om ons geloof te versterken, onze liefde te vermeerderen en ons te heiligen. Wij moeten het temeer gebruiken, naarmate ons tekort ons drukt. Wanneer wij als verontschuldiging om ons aan het Avondmaal te onttrekken, aanvoeren dat ons geloof nog zo zwak is en ons leven zo onvolkomen, doen we als een zieke die geen medicijn wil innemen, juist omdat hij ziek is.

Verleden, heden en toekomst
De Heilige Geest versterkt d.m.v. het Avondmaal het geloof in drievoud. Dat betreft

  • het gedenken hoe Jezus in onze plaats heeft geleden en is gestorven (verleden);
  • de gemeenschap met Hem en met elkaar (heden);
  • de verwachting dat Jezus terugkomt en alles nieuw wordt (toekomst).

Tenslotte
Tijdens de diensten van voorbereiding, viering en dankzegging worden gedeelten gelezen uit het Formulier om het Heilig Avondmaal te houden. Dit is een tekst uit de tijd van de Reformatie met toerusting (onderwijs over de betekenis) en liturgie (o.a. gebeden en aanwijzingen voor de viering).
Ga via de volgende link naar dit formulier: 

Neem voor pastorale vragen contact op met uw wijkpredikant of wijkouderling.