Geloofsopvoeding

Het goede voorbeeld geven, juist nugeloofsopvoeding

Lieve gemeenteleden,


Als we het hebben over geloofsopvoeding, kun je er niet omheen dat wij als ouders/opvoeders/ broers en zussen uit de gemeente een grote voorbeeldfunctie hebben. Onze kinderen kijken naar ons. Hoe doen papa en mama dat? Hoe reageren ze op ons? Hoe leven ze ons voor met Bijbellezen, bidden en naar de kerk gaan? Hoe praten ze over anderen die er niet bij zijn?

Voelt u de verantwoordelijkheid? Nou, ik wel! Echt, het valt mij niet altijd mee om het goede voorbeeld te geven. Ik denk dat iedereen zich daar wel in herkent. Voor je het weet zeg je iets waar je niet goed over nadacht, werd je toch iets te boos om een kleinigheid of zeg je niks, maar spreekt je lichaamstaal boekdelen.

Juist in deze verwarrende tijd, waarin Covid19 de wereld in zijn greep houdt, zoeken onze kinderen en jongeren houvast bij ons. De maatregelen die de overheid ons oplegt hebben verstrekkende gevolgen voor iedereen. Wat is het soms moeilijk om je niet mee te laten slepen door alle nieuwsberichten die continue op allerlei manieren binnenkomen. Om niet mee te doen aan de verdeeldheid in ons land, ons dorp of zelfs onze familie. 

Onze kinderen en jongeren kijken naar ons en volgen vaak ons voorbeeld. Hoe reageren wij op onze naasten? Hoe ver gaan wij in het verkondigen van onze mening? In hoeverre laten we ruimte voor de ander om zijn of haar eigen mening te hebben en respecteren we deze? Laten we met een hart vol liefde naar elkaar kijken. Laten we de persoon zien achter hun overtuiging.

Wat zegt Jezus hierover?
Het belangrijkste gebod is ‘Heb je naaste lief als jezelf’.
Die naastenliefde gaat ver over je eigen overtuiging of die van een ander heen. Houd elkaar in ere, ook als je ergens anders over denkt. Wees voorzichtig met je woorden en heb lief.

Als mensen zullen we altijd tekort schieten. Maak je fouten? Vraag je kind oprecht om vergeving en stort (samen) je hart uit bij Jezus. Hij kent ons en wil ons helpen het de volgende keer beter te doen. Zo groei je samen in geloof en ben je daarin een voorbeeld voor je kind.

Hartelijke groet,
 Els Kieft