geloofsopvoeding

Bijbelteksten voor geloofsopvoeding

Wat wil jij de kinderen meegeven in het geloof? Thuis of op de club of bij de kinderoppas. Laten we beginnen bij de basis: Wat zegt de Bijbel over opvoeden bij het geloof? En hoe kunnen Bijbelteksten ons helpen? De volgende vijf Bijbelteksten wijzen je de weg of laten zien wat de Bijbel zegt over kinderen en opvoeden.

1.‘Laat de kinderen tot mij komen’ (Mark. 10:13-16)

De meest bekende Bijbeltekst van Jezus als het over kinderen gaat. ‘Het Koninkrijk van God behoort toe aan wie is zoals zij.’ Niet alleen leer jij de kinderen over het geloof, de kinderen leren jou ook iets over geloven. Hun puurheid, onschuld en vertrouwen zijn voorbeelden voor jou. Zo is het ook in Gods wereld.

2.‘Spreek erover’ (Deut. 6:6-7)

Geloofsopvoeding betekent dat je de inhoud van het geloof en de waarden overdraagt op de kinderen. Deze Bijbeltekst spreekt uit dat geloof iets is wat je met heel je hart en ziel doet. Het is daarom ook iets waar je veel met de kinderen over mag praten.

3.‘Leer een kind van jongs af aan’ (Spr. 22:6)

Geloven is een weg die je gaat met God en je naaste. Om de kinderen die weg zo goed mogelijk te kunnen laten afleggen, begin je er van jongs af aan mee. Lees bijvoorbeeld uit de kinderbijbel, gebruik afbeeldingen en zing liedjes met de kinderen.

4.‘Maak je kind niet verbitterd’ (Ef. 6:4)

Houd de relatie met de kinderen goed. In het opvoeden leer je goed gedrag aan en verhinder je gedrag dat de kinderen gaat hinderen in de wereld. ‘Vorm en vermaan hen bij het opvoeden zoals de Heer dat wil’ zegt de brief aan de Efeziërs uit het Nieuwe Testament.

5.‘Bedenk hoe groot de Liefde is’(1 Joh. 3:1)

Je bent ook een kind. Niet alleen van je ouders, maar ook van God. Zo gaat het ook met de kinderen. God houdt van jullie allebei. De liefde die God voor jou heeft, werkt door in de liefde die jullie aan elkaar geven.

Thema-avonden Geloofsopvoeding kinderbijbels

Op 18 en 19 apr. staan de volgende twee avonden gepland. Dit keer willen we met de ouders van kinderen van 1 t/m 5 jaar nadenken over de keuze en het gebruik van kinderbijbels. De laatste tijd zijn er enkele mooie nieuwe kinderbijbels uitgekomen.

Welke peuterbijbel of kinderbijbel is een verantwoorde keuze?

Welke digitale aanvullingen en mogelijkheden zijn er?

Hoe Bijbelgetrouw is mijn kinderbijbel?

Het Boekpunt hoopt deze avonden een presentatie over peuter- en kinderbijbels te verzorgen.

Op 18 apr. is de avond voor de ouders in wijk 1 en 4.

Op 19 apr. is deze avond voor de ouders in wijk 2, 3  en 5. Noteert u de datum alvast in uw agenda?    

Er volgt nog een uitnodiging.

Werkgroep Geloofsopvoeding

 

Opvoedkring

Op 23 sept. willen we weer gaan starten met onze opvoedkring. We gaan verder met het boek van P.D. Tripp “De kansrijke jaren”. Dit boek richt zich op de tienerjaren van onze kinderen. Heb je kind(eren) in deze leeftijd; weet je welkom! Denk niet te snel dat je kind/kinderen nog te jong zijn om je al bij onze groep aan te sluiten; het kan ook een goede voorbereiding zijn op de jaren die nog gaan komen! Twijfel je of dit iets voor je is, kom gerust een keer kijken! We starten onze ochtenden in De Aker met koffie/thee om 09.45 uur en sluiten rond 11.30 uur af.

De volgende vrijdagochtenden voor dit seizoen staan gepland op:

21 okt., 25 nov., 20 jan., 24 febr., 24 mrt., 21 apr., 26 mei en 23 juni.

We kijken uit naar een gezegend en leerrijk kringseizoen!

Hartelijke groet,

Corline Bok, Jannie Grevengoed en Anneke Mol

 

Rubriek Geloofsopvoeding

Terugblik thema-avonden geloofsopvoeding Online Thuis

In okt. en nov. vonden in de kerk de toerustingsavonden ‘Online Thuis’ plaats. Leenard Kanselaar van Online Opgroeien heeft ons meegenomen in de digitale wereld, die een belangrijk onderdeel uitmaakt van de leefwereld van onze kinderen. Een boeiende en voor veel ouders herkenbare avond.

Aan de hand van videofragmenten, stellingen en praktijkverhalen werden diverse thema’s rondom de omgang met smartphones en sociale media besproken. We hebben stilgestaan bij de eerste smartphone, wanneer geef je die? De mooie, maar ook zeker lelijke kanten van TikTok. De impact van sociale media en gamen op tieners en hoe je dit thuis op een goede manier in balans kunt houden.

Dit zorgde voor een afwisselende avond, waarin ouders uiteindelijk met genoeg praktische tips naar huis gingen om de volgende dag mee aan de slag te gaan. Een aantal van deze tips willen we aan u meegeven:

  • Wees nieuwsgierig en praat met je kind over wat ze online doen, zien en meemaken. Leer kinderen van jongs af aan dat alles wat ze meemaken bespreekbaar is en niet meteen tot heftige, boze reacties leidt.
  • Maak afspraken. Die zorgen voor duidelijkheid. Doe dit met elkaar en handhaaf consequent.
  • Geef het goede voorbeeld. Regels voor je kind gelden ook voor jou. Want wat jij voorleeft, heeft veel meer effect dan wat je zegt.
  • Gebruik media samen. Pak die controller en speel een potje mee. Kijk samen naar hun favoriete vlogger en laat je kind eens uitleggen hoe TikTok werkt.
  • Maak gebruik van ouderlijk toezicht. Hiermee kun je grip houden op het game- en schermgedrag van je kind. Denk aan het installeren van Google Family Link of het instellen van ouderlijk toezicht op de PlayStation of Xbox.

Conclusie van de avond? Er komt online veel op onze kinderen af. Daarom is het belangrijk om hier thuis over te praten.

Door negatief te zijn over gamen of social media, creëer je afstand met je kind. Door nieuwsgierig te zijn en mee te doen creëer je verbinding. Wanneer je het schermgebruik vanaf de kindertijd begeleidt, meekijkt, erover praat, het goede voorbeeld geeft en zo nodig liefdevol maar kordaat begrenst, lopen ze op latere leeftijd online veel minder risico.

We kijken terug op twee mooie avonden.

Heeft u nog een vraag of wilt u de presentatie ontvangen?

Stuur dan gerust een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Namens de Werkgroep Geloofsopvoeding

Meo Broekhuizen