Interview mannenvereniging ‘Wees een zegen’ uit Huinen
In deze rubriek waarbij we willen vertellen over de Bijbelkringen in onze gemeente zijn we nu in gesprek gegaan met iemand van de mannenvereniging in Huinen t.w. ‘Wees een zegen’. Wat een mooie naam, met daarin een bijzondere opdracht! De vereniging heeft negentien leden, waarvan de leeftijd varieert van 35 tot ongeveer 80 jaar.
Arjen Klinck, 35 jaar, is secretaris van de vereniging en wilde wel geïnterviewd worden. Toen ik Arjen vroeg waarom hij lid was geworden, vertelde hij dat hij lid was geweest van de jeugdvereniging in het dorp (HDDWEDVL). Op een bepaalde leeftijd wilde hij graag een andere vereniging of kring bezoeken. Hij wist niet precies wat hij wilde maar een vriend nodigde hem uit om een keer te komen kijken op deze mannenvereniging en dat beviel zo goed, dat hij nu dus lid is van deze vereniging.
Hoe verloopt een avond zoal? Elke twee weken is er een ontmoeting. Dan wordt er geopend met gebed, een psalm wordt gezongen en daarna is er een rondvraag over het wel en wee van de leden van de kring. Dan wordt er, door wisselende leden, een inleiding gehouden. Hiervoor wordt het blad ‘MANkracht’ gebruikt van de Hervormde Mannenbond op G.G. Hierin staan twee Bijbelstudies met vragen, een artikel en een interview, toegespitst op het leven van mannen. Iedereen die lid is van de vereniging krijgt dit blad thuisgestuurd. Door deze Mannenbond worden ook streekvergaderingen georganiseerd om elkaar te ontmoeten rondom het Woord. Arjen vertelde dat in het afgelopen seizoen gedeelten uit het Bijbelboek Daniël zijn behandeld. Een boeiend boek omdat het over het leven van Daniël gaat, maar ook over de visioenen die hij zag. Na de inleiding worden de vragen in kleinere groepen besproken. Tijdens die bespreking ontstaan mooie gesprekken, waarbij leeftijd wegvalt en er gedeeld kan worden wat het Woord van God met je doet of gedaan heeft, ook in tijden van rouw en verdriet. Daarin kun je van elkaar leren en elkaar bemoedigen. Zo worden het ‘rijke’ avonden. Dan is het tijd voor pauze met koffie en iets lekkers, waarna de vragen nog plenair worden besproken. Zo hoor je van elkaar wat er is ‘ontdekt’ in de Bijbel. De avonden worden afgesloten met het zingen van een Psalm en dankgebed met voorbede.
De vereniging behandelt het ene jaar een Bijbelboek uit het Oude en het andere jaar uit het Nieuwe Testament. In het komende seizoen zal de brief van Jakobus worden behandeld. De studies hiervoor zijn geschreven door ds. J.C. Schuurman.
Arjen geeft aan dat de eerstvolgende ontmoeting zal zijn op 6 okt. 2025 om 19.30 uur in de kleine zaal van de Zuiderkerk. Hiervoor wordt iedereen die geïnteresseerd is, van harte uitgenodigd!
Geloofsopvoeding
Zing voor de Heere!
Ps. 104:33: Ik zal voor de HEERE zingen in mijn leven, ik zal voor mijn God psalmen zingen, mijn leven lang.
Een hoop gebonk op de deur gepaard met luid geschreeuw was niets vreemd op een doordeweekse ochtend in de zomervakantie vlak voordat de kinderclub zou beginnen op camping de Westeinder in Rijsenhout. Een aantal erg korte nachten op rij zorgden ervoor dat ik dan nog met slaap in mijn ogen de kinderen binnen zag stormen. En dan begonnen de eerste (christelijke) liedjes. De kinderen sleurden mij mee, terwijl ik mijn best deed om wakker te worden. Soms zongen we wel tien liedjes achter elkaar, want elk kind wilde natuurlijk zijn of haar verzoeknummer zingen. In al die jaren Dabar (Dabar is vrijwillig recreatie- en evangelisatiewerk tijdens de zomervakantie op een camping) heb ik een hoop geleerd, maar waar ik me vaak over verwonderd heb, is het kinderlijk enthousiasme van het onuitputtelijke ‘nog een keer’ en ‘nog een liedje’.
Als we de Psalmen lezen, lijkt het wel alsof de psalmdichters ons ook iets van dat onuitputtelijke kinderlijk enthousiasme willen leren als het gaat om het zingen voor God. Ze roepen ons namelijk zo vaak op om te zingen voor de Heere. Psalm 104 is maar een voorbeeld uit velen. Welke plaats neemt het zingen voor de Heere in, in ons leven? Specifieker nog: hoe doen we dat eigenlijk in een gezin?
Een bekende uitspraak is dat elk (christelijk) gezin een kerkje in het klein is. Het beeld van de eredienst wordt dan doorgetrokken naar het gezin. Denk bijvoorbeeld aan het lezen van de Bijbel en het gebed. Wat is een eredienst zonder het lezen van de Bijbel en het gebed? Dat bestaat niet. Maar wat is een eredienst zonder het zingen? Als je daar even over nadenkt, wordt het belang van zingen voor de Heere duidelijk. Niet alleen voor in de kerk, maar ook voor in het gezin.
Zingen voor God is dus niet alleen iets voor in de kerkdienst. Ps. 104 zegt als het ware dat hij zingend door het leven gaat. Mozes en het volk Israël zingen als ze veilig door de Schelfzee zijn geleid (Exod. 15:1-21), Hannah zingt na de geboorte van Samuel (1 Sam. 2:1-11) en Paulus en Silas zingen in hun cel lofzangen (Hand. 16:25). Blijkbaar welt er een drang op om te zingen voor de Heere als we doorhebben wat God doet, heeft gedaan of zal doen (denk bijvoorbeeld aan een heerlijke psalm of lied die de preek perfect onderstreept). Zingen voor God is onlosmakelijk verbonden met God en Zijn daden geopenbaard in Zijn Woord.
Maar hoe kan ik in het gezin voor de Heere zingen? Dat kan best een uitdaging zijn, zeker als je met een paar pubers in huis zit. Dat is meteen een goede reden om op jonge leeftijd te beginnen. Kinderen leren razendsnel, zeker als het om liedjes gaat (de kinderen op de Dabarcamping kenden meer liedjes uit hun hoofd dan ik). Hierbij wat handvatten om over na te denken die ik geleerd heb in de afgelopen jaren als ik bij gezinnen op bezoek was of mee mocht eten: sluit de maaltijd af met een psalm of lied, leg je kind op bed en sluit af met een psalm of lied of zing mee als je kind een psalm of lied speelt op zijn of haar muziekinstrument.
Kol. 3:16: Laat het woord van Christus in rijke mate in wonen, onderwijs elkaar en wijs elkaar terecht in alle wijsheid en zing voor de Heere met psalmen, lofzangen en geestelijke liederen, met dank in uw hart.
Adwin Steenbergen,
jeugdwerkadviseur
RUBRIEK ACHTERPAGINA
Geef de pen door
Bedankt Mark voor het doorgeven van de pen!
Mijn naam is Niels Kok en ik ben 41 jaar oud. Ik ben geboren en getogen in Soest, waar ik ben opgegroeid in een gezin met vier kinderen. Mijn broer, Arjan Kok, mag ons regelmatig begeleiden als organist tijdens de (kerk)diensten.
Mijn ouders zijn enige tijd geleden vanuit Soest naar Ermelo verhuisd en hebben zich daar ook bij onze gemeente aangesloten (wijk 2).
Het is inmiddels ruim zestien jaar geleden dat mijn vrouw (Eline) en ik verhuisden van Huis ter Heide naar Putten. De eerste jaren woonden we aan de Mennestraat (Bijsteren), waar we onze drie gezonde kinderen mochten verwelkomen: Aimée (16), Jade (14) en Tiemen (12). Inmiddels wonen we met veel plezier al een aantal jaar aan de Huybertsenweg.
Met ons gezin gaan wij wekelijks op zondag naar de Oude Kerk. Iets wat voor ons belangrijk is en wat wij van onze beide ouders hebben meegekregen. Daarnaast gaan wij ook graag naar de ‘Open Huis’ diensten in de Nieuwe Kerk.
In de beginjaren binnen onze gemeente heb ik mee mogen helpen met de begeleiding van de vrijwilligers van de Witte Tent. En sinds enkele jaren ben ik actief als ‘leiding’ binnen de prachtige jeugdvereniging 'Hebt Dan De Waarheid En De Vrede Lief'. Iets waar ik niet lang over na hoefde te denken toen ik hiervoor werd gevraagd. Het is een voorrecht en een zegen om op de vrijdagavond met de jongeren bezig te mogen zijn en van elkaar te leren tijdens o.a. de Bijbelstudies. We mogen als gemeente dankbaar zijn dat we zo rijk gezegend zijn met zo’n grote groep jongeren!
In mijn dagelijks leven werk ik sinds sept. vorig jaar als Technisch Applicatie Beheerder bij het Politie Diensten Centrum. Iets wat ik met veel plezier mag doen en indirect iets kan bijdragen aan een betere samenleving.
Ik geef de pen door aan Rhodé Oudshoorn met wie ik samen in het bestuur van de jeugdvereniging heb gezeten.
RUBRIEK ACHTERPAGINA
Rubriek Interview
Als vervolg op het vorige interview over Vrouwenvereniging Bij de Bron, volgt nu een interview over dezelfde vrouwenvereniging met Carolien Kok.
Wie ben ik?
Mijn naam is Carolien Kok. Ik woon in Ermelo, ben getrouwd en moeder van vier kinderen.
Geboren in Zeist, ben ik vijf jaar geleden neergestreken in Ermelo. In mijn jonge jaren werkte ik als verpleegkundige in het ziekenhuis. Daarna heb ik, tot enkele jaren geleden, samen met mijn man een aantal drogisterijen gehad.
Omdat twee van onze kinderen in Putten wonen, hebben we besloten om ons ook aan te sluiten bij de Hervormde Gemeente van Putten. We hebben het hier goed naar onze zin!
Vrouwenvereniging Bij de Bron
In Soest was ik aangesloten bij een vrouwenvereniging en dat wilde ik nu graag weer. Ik vind het belangrijk om met anderen te spreken over de Bijbel. Iedereen heeft zijn of haar eigen invalshoek en van elkaar kun je altijd leren. Daarom ben ik ook bij de Hervormde Gemeente van Putten op zoek gegaan naar een vrouwenvereniging en zo
terechtgekomen bij vrouwenvereniging Bij de Bron. Wij hebben op dit moment ongeveer 26 leden en komen tijdens het winterseizoen om de week bij elkaar op maandagavond.
Hoe ziet zo’n avond eruit? Als je lid wordt van de vrouwenvereniging, word je ook lid van het blad Vrouw tot Vrouw. De Bijbelstudies die in dit magazine staan, worden op de vrouwenvereniging gebruikt. Omdat elk lid het blad thuis krijgt, kun je je thuis voorbereiden op de avond. Er staan vragen bij, waar je ook al over na kunt denken.
Op de avond zelf wordt de avond geopend, wel en wee gedeeld en daarna gebed. Waarna we met elkaar de uitwerking van de Bijbelstudie in Vrouw tot Vrouw lezen. Dan volgt de pauze. Daarna gaan we in groepjes uiteen en bespreken we de vragen. Na het bespreken van de vragen, worden de vragen nog plenair besproken. Soms worden er mooie dingen gedeeld, of zijn er nog vragen die beantwoord worden.
We hebben speciale avonden, zoals met kerst of met Pasen. Ook wordt er af en toe een spreker uitgenodigd, bijvoorbeeld iemand van Open Doors of Stichting Hulp Oost-Europa.
Wat de vrouwenvereniging voor mij, naast het bestuderen van het Woord, de moeite waard maakt, is de onderlinge band die er is. We leven met elkaar mee; er is aandacht voor elkaar. Het is mooi om elkaar te bemoedigen en ik leer veel van de geloofservaringen van de andere vrouwen.
Ik ben dankbaar dat ik hier deel van uit mag maken!
Rubriek Interview
Hoi allemaal,
Bedankt voor het doorgeven van ‘de pen’, Anouk Mouw!
Ik ben Mark van de Kamp en ben 26 jaar. Ik probeer actief te zijn in de gemeente door mij o.a. in te zetten voor de 20+ ontmoetingsavonden. Ook heb ik afgelopen najaar voor het eerst meegedraaid in het Alpha-team van onze gemeente. Het was een bijzonder seizoen met mooie gesprekken waar ik ook veel van heb mogen leren. Hiernaast zit ik bijna drie jaar bij een 20+ kring. We starten de avonden met een gezamenlijke maaltijd en eindigen met een spelletje. Hierdoor hebben we een mooie band opgebouwd en kunnen we dieper op de Bijbelstudie ingaan.
In het dagelijks leven ben ik werkzaam in de gehandicaptenzorg. Ik werk op een woongroep waar negen oudere mannen wonen die het niveau hebben van een kind van een half jaar. Ik hoop ze elke dag weer een vrolijke dag te bezorgen. Eens in de zoveel tijd neem ik een paar bewoners mee naar de kerk. Ergens herkennen ze liedjes die ze vroeger ook hoorden en zingen op hun manier mee.
Drie jaar geleden ben ik van de JV afgegaan. Ik heb hier een mooie tijd beleefd en het heeft mij gevormd. Ik ben mijn vriendengroep daar tegengekomen en samen met hen waren we actief voor de vereniging aan het werk. Ik leerde er organiseren en voor de groep staan. Iets wat ik nog steeds doe.
Ik dank God voor alles wat ik heb gekregen en de mensen die Hij om mij heen heeft gegeven.
Ik geef de pen door aan een van de JV-leiding: Niels Kok.
Misschien tot snel,
Mark van de Kamp.
Interview
Als vervolg op het vorige interview over de Bijbelkring voor vrouwen volgt nu een interview met Rita Vijfhuize over Vrouwenvereniging ‘Bij de Bron’.
Wie ben ik?
Ik ben Rita Vijfhuize, geboren en opgegroeid in Lisse tussen de bollenvelden.
Door mijn werk verhuisde ik naar Zeeland. Daar werd ik hoofdleidster van een 4-klassige kleuterschool en ontmoette er ook mijn huidige man😉.
We woonden in Kapelle-Biezelinge, werkten beiden in het onderwijs in Yerseke en kerkten in Goes. Om dit in één plaats te combineren verhuisden we, met onze tweeling, naar Putten en streken neer in het mooie buurtschap Diermen. Hier wonen we nog steeds met veel plezier.
Een hele overgang van een grote school naar een kleine, maar knusse buurtschool.
Van een niet al te grote Buitengewone Hervormde Gemeente naar een grote Hervormde Gemeente met vijf wijken!
Vrouwenvereniging ‘Bij de Bron’
Wat was de vraag welkom, om de eerste avond aanwezig te zijn bij een nieuw op te richten vrouwen Bijbelstudievereniging. De opzet was vrouwen toerusten voor hun taak in gezin en kerk vanuit de Bijbel (de eerste zegen heb je al bij het thuis, in alle stilte, vanuit de Bijbel de vragen te beantwoorden). Een tweede aspect was om zo als gemeenteleden uit verschillende wijken meer met elkaar verbonden te zijn.
Na al die jaren kan ik zeggen: ja, dankbaar ervaar ik die verbondenheid!
Zo ontstond in 1987 onze vrouwenvereniging ‘Bij de Bron’ en sloten we ons aan bij de ‘Hervormde Vrouwenbond’, die nu ‘Vrouw tot Vrouw’ heet.
Heel wat jaren ben ik van onze vereniging secretaresse geweest, wat een extra verbondenheid geeft.
De eerste paar bijeenkomsten verzorgden we zelf een Bijbelstudie over een onderwerp en maakten daar vragen bij. Al gauw volgden we de Bijbelstudie van de Vrouwenbond. Aan de orde zijn o.a. gekomen: Esther, de Psalmen, Prediker, Het Koninkrijk van God, Openbaring. Dit seizoen hebben we stil gestaan bij het Bijbelboek Ruth.
We gaan in groepjes uiteen om de vragen te bespreken. Heel fijn, om van elkaar te leren, te delen, inzicht te krijgen hoe anderen bemoedigd worden en steun vinden bij de God van de Bijbel. Het zijn bouwstenen voor je geloof. Samen te zoeken naar Gods wil in ons leven, te ontdekken wie wij zijn en Wie God voor ons wil zijn!
Zeker in onze tijd nodig, nu er zo getornd wordt aan de fundamentele waarden van het leven. Onderwijs, zorg, aandacht en gebed voor elkaar is nodig! Samen rondom het Woord, als gemeente van God!
Geloofsopvoeding
Een enorme bol met wol
Ps. 71:18: Ja, ook nu de ouderdom en grijsheid gekomen is – verlaat mij niet, o God, totdat ik deze generatie Uw sterke arm verkondigd heb, alle nakomelingen Uw macht.
Iedereen zat met open mond te kijken. Onder haar ene arm bevond zich een enorme bol met wol, terwijl ze met haar andere arm netjes het draad afwikkelde en neer liet komen op de grond. Zo liep ze rustig heel de zaal door. Langs alle mentoren, de koster en de dominee. Uiteindelijk was de bol met wol onder haar ene arm verdwenen en hield ze alleen het uiteinde van het enorm lange draad vast in haar andere hand. De stilte ging gepaard met nieuwsgierige blikken. Al helemaal toen ze een schaar tevoorschijn haalde. Zorgvuldig knipte ze het kleinst mogelijke stukje van het uiteinde van het draad af en hield het in de lucht. ‘Dit’, zei ze, ‘is een voorbeeld hoe ik de catechisanten de eeuwigheid uitleg tegenover ons korte leven. Het is maar een beeld, maar het laat meer indruk achter dan dat je alleen maar zegt dat eeuwigheid geen einde heeft.’
Het feit dat ik hier nu over schrijf, bewijst haar punt. Ik zat daar geeneens als catechisant, maar als mentor die voor het eerst aanwezig was op de toerustingsavond voor het nieuwe catecheseseizoen. Deze vrouw was toen ergens in de vijfenzeventig jaar en ik was misschien net twintig. Ze was al jaren catechesementor en ze had niet gefaald om een indrukwekkende toerustingsavond te verzorgen. In de jaren erna mocht ik het voorrecht hebben om haar als mentor bezig te zien met de jongeren in mijn catechesegroep. Een vrouw gezegend met veel kennis en wijsheid op de meest eenvoudige manier. Zulke mensen – die zo Gods sterke arm in hun ouderdom verkondigen – vergeet je niet snel.
In Ps. 71 is een op leeftijd gekomen gelovige aan het woord die ondanks allerlei benauwde omstandigheden niet stopt om tot de Heere te bidden, op Hem te hopen en Hem te loven. Ouderdom brengt dan wel kwetsbaarheid, maar kwetsbaarheid brengt afhankelijkheid van de Heere. En die afhankelijkheid wordt zichtbaar in een mond die van Gods gerechtigheid vertelt. Een mond weliswaar die de afmetingen van die gerechtigheid niet weet (vers 15). Dat is toch prachtig! Zelfs de meest wijze en gerijpte gelovige is nog bezig met het ontdekken van de grootsheid van Gods machtige daden.
De reden waarom ik over ouderdom en jeugd begon te schrijven, is te vinden in de bede van vers 18. De psalmist bidt om niet verlaten te worden door God om toekomstige generaties te vertellen van Gods sterke arm. Dat is een bede waarin een hele belangrijke opdracht ligt verscholen voor de ouderen. De jeugd heeft jullie, heeft u nodig! Op welke manier?
1. Dat u blijkbaar in contact bent met de jeugd om zo ook over Gods machtige daden te vertellen. Dat kan nog steeds bijvoorbeeld als catechisatiementor zoals die vrouw waarover ik verteld heb. U hebt het grootste recht om groots over God te spreken, want de Heere heeft u groots gezegend met vele jaren van Zijn nabijheid. Vindt u het lastig om zo over God te praten? De psalmdichter vindt dat ook en daarom kunt u meebidden met hem in vers 8: Laat mijn mond vervuld worden met Uw lof en met Uw luister, de hele dag.
2. Dat u bidt voor de jeugd. Het gebed is voor de psalmist een bewezen manier om God tot hulp te roepen en die hulp te ontvangen zoals in vers 20: U, Die mij veel benauwdheden en ellende hebt doen zien, U zult mij weer levend maken en mij weer optrekken uit de diepe wateren van de aarde.
Zelfs als u dit leest gebonden aan een bed en aan de zorg van anderen, kan u en mag u op deze manier er voor de jeugd zijn. Ouders, kinderen en tieners geef opa en/of oma ook de ruimte om er op deze manier voor jullie te zijn. Tip: zoek ze op en lees of zing met ze Ps. 71.
Adwin Steenbergen
(jeugdwerkadviseur: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)
Rubriek This is my song/my book
De pen is mij gegeven door mijn zusje Gerrita.
Ik ben Wilbert van Dronkelaar.
Ik ben getrouwd met Anita van Dronkelaar en samen hebben wij vijf kinderen Maud, (12) Niek, Sven, Lars (9) en Ties (1).
Wat voor mij een mooi lied is? Dat is wel lastig. Ik ken veel liederen vanaf mijn jeugd en er komen nog steeds mooie bij.
Ik vind psalmen erg mooi. Maar een lied dat ook nog veel door mijn hoofd afgespeeld wordt, met zo'n mooie tekst en betekenis voor mij is toch wel deze.
‘Lichtstad met Uw paarlen poorten’.
Dit doet mij denken aan het ziekbed van mijn moeder. Samen speelden we allerlei christelijke liederen op haar kamer. Eentje sprong er bij mij altijd uit als die weer voorbij kwam, ‘Lichtstad met Uw paarlen poorten’.
Zodra ‘daar zal ik mijn Heer ontmoeten’ klonk, wees ze met haar vinger omhoog en werd ze blij. Daar ging ze heen, ze kon niet wachten.
Wat een vreugde zal het wezen straks vereend te zijn met Hem.
Daar geen rouw meer en geen tranen in het nieuw Jeruzalem.
Hier heb ik met eigen ogen gezien hoe wonderlijk God is.
Hoe God liederen gebruikt om je zo gerust te stellen.
Lichtstad met uw paarlen poorten, wond're stad zo hoog gebouwd
Nimmer heeft men op deez' aarde, ooit Uw heerlijkheid aanschouwd
Daar zal ik mijn Heer ontmoeten, luist'ren naar Zijn liefdesstem
Daar geen rouw meer en geen tranen, in het nieuw Jeruzalem.
Heilig oord vol licht en glorie, waar de boom des levens bloeit
En de stroom van levend water door de gouden Godsstad vloeit
Daar zal ik mijn Heer ontmoeten, luisteren naar Zijn liefdesstem
Daar geen rouw meer en geen tranen, in het nieuw Jeruzalem.
Wat een vreugde zal dat wezen, straks vereend te zijn met Hem
In die stad met paarlen poorten, in het nieuw Jeruzalem.
Daar zal ik mijn Heer ontmoeten, luisteren naar Zijn liefdesstem
Daar geen rouw meer en geen tranen in het nieuw Jeruzalem.
Laatste This is my song/my book
Helaas was dit de laatste ‘This is my song/my book’. Deze rubriek gaat stoppen.
We willen iedereen die hier een keer een stukje voor heeft geschreven hartelijk bedanken.
Vooral veel dank aan Albert Doppenberg die het samenstellen van deze rubriek de afgelopen jaren heeft verzorgd.
Rubriek Interview
Bijbelkring voor vrouwen
Graag wil ik een nieuwe rubriek voor de kerkbode voorstellen. Marjet de Boer heeft hier altijd interviews geplaatst met mensen die vrijwilligerswerk doen in onze gemeente. Maar omdat ze ontdekte dat ze alle aspecten daarvan zo‘n beetje heeft besproken, besloten we om naar iets anders te kijken. Daarbij kwamen we uit bij de verenigingen en kringen die er zijn. Daarbij mag ik, Leny van Ganswijk, haar gaan helpen en ik heb er zin in! We beginnen met de Bijbelkring voor vrouwen, omdat ik daar in de stuurgroep zit en dus makkelijk contacten kan leggen. Deze kring bestaat ruim 40 jaar en voor dit gesprek hebben we Dirkje en Hermien uitgenodigd, omdat ze op verschillende tijden en manieren lid zijn geworden.
Dirkje is sinds het begin lid en vertelt hoe het is begonnen: Zo ‘n 40 jaar geleden ontdekten een paar vrouwen dat ze meer van en uit de Bijbel wilden leren. Wat heeft het Woord ons te zeggen en hoe kunnen we dit toepassen op ons dagelijks leven? Het boek ‘Manninne' van Gien Karssen werd gebruikt als studieboek en wat was het bijzonder om daarmee bezig te zijn. We deden de Bijbel open, lazen de teksten en de uitleg daarvan en ontdekten dat het leven van hen heel dicht bij dat van ons, als vrouwen van nu, ligt.
Hermien is later bij de kring gekomen en geeft aan dat ze heeft ervaren hoe de Bijbel dicht bij het gewone leven staat. Dat het heel belangrijk is om je daar bewust van te zijn, in de dagelijkse, soms kleine dingen, want zo groeit het vertrouwen in en de overgave aan God. Ondertussen hebben we heel wat onderwerpen besproken: van het leven van David, tot ‘de vrucht van de Geest’. Daarbij blijft voorop staan: wat heeft de Bijbel ons hierover te zeggen en leren en welke verbanden zijn er in het Woord?
Om de twee weken komen we bij elkaar. Dan luisteren we naar een inleiding en bespreken de vragen in groepjes. We hebben ontdekt dat, juist omdat wat de Bijbel zegt centraal staat, we heel open naar elkaar kunnen zijn. Ieder heeft haar eigen ‘verhaal’ in het leven, het is vaak vallen en opstaan, maar we mogen elkaar bemoedigen en wijzen op Gods trouw en liefde. Door deze basis is een bijzondere onderlinge band ontstaan waarbij iedereen welkom is!
Wilt u/wil jij meer weten? Neem gerust contact op: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Rubriek This is my song/my book
Mijn naam is Gerrita Timmer. Ik ben de vrouw van Wouter Timmer en samen hebben wij drie kinderen.
Mariska heeft mij gevraagd om een stukje te schrijven voor in de kerkbode over mijn favoriete lied. Nu heb ik niet echt een favoriet lied. Ik vind heel veel liederen erg mooi en luister dagelijks naar muziek.
Ik vind vaak zingen makkelijker dan bidden. Via een lied kan je God ook loven en aanbidden. Daarom heb ik gekozen voor het lied ‘Gebed voor mijn kinderen’. Ik vind het een mooi lied om te zingen/bidden voor mijn kinderen. Maar het geeft mij ook zo’n geluk om te weten dat mijn ouders en grootouders altijd zo voor mij gebeden hebben en nog doen. Wat een voorrecht is het om biddende ouders te hebben!
Graag wil ik mijn broer Wilbert van Dronkelaar vragen om het volgende stukje te schrijven voor in de kerkbode. Ik ben benieuwd naar zijn favoriete lied.
Gebed voor mijn kinderen van Remco Hakkert
Ik leg de namen van mijn kinderen in Uw handen
Graveer Gij ze daarin met onuitwisbaar schrif.t
Dat niets of niemand ze meer ooit daaruit kan branden
ook niet als satan ze straks als de tarwe zift.
Houdt Gij mijn kinderen vast als ik ze los moet laten
en laat altijd Uw kracht boven hun zwakheid staan.
Gij weet hoe mateloos de wereld hen zal haten
als zij niet in het schema van de wereld zullen gaan
Ik vraag U niet mijn kinderen elk verdriet te sparen
maar wees Gij wel hun troost als ze eenzaam zijn en bang.
Wil om Uws Naams wil hen in Uw verbond bewaren
en laat ze nooit van U vervreemden nooit hun leven lang.
Ik vraag U niet mijn kinderen elk verdriet te sparen
maar wees Gij wel hun troost als ze eenzaam zijn en bang.
Wil om Uws Naams wil hen in Uw verbond bewaren
en laat ze nooit van U vervreemden nooit hun leven lang.
En laat ze nooit van U vervreemden nooit hun leven lang
Op zondag 20 apr. is er tijdens de morgendienst in de Oude Kerk ‘Opstap’ voor de kinderen van groep 1 t/m 4 in de kelder van De Aker.
Thema: Pasen
Leiding: Ada Flipse, Els Kieft, Jan Zandee en Marianne Tomassen.
Op zondag 27 apr. is er tijdens de morgendienst in de Zuiderkerk ‘Opstap’ voor de kinderen van groep 1 t/m 4.
Thema gr. 1/2: Thomas is weer blij
Leiding gr. 1/2: Theuny v.d. Brink
Thema gr. 3/4: Ouderlingen
Leiding gr. 3/4: Jenneke Blok en Marieke Roordink.
Contactpersonen voor Opstap Oude Kerk zijn:
Hetty Lichtendonk Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Marije van Beek Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Zuiderkerk
Er is 1x in de 2 weken Opstap voor de kinderen uit groep 1/2. Er is 1x in de 4 weken Opstap voor de kinderen uit groep 3/4. De kinderen gaan, met de leiding, tijdens het collecteren naar de clubruimte. Zo maken zij wel een deel van de dienst mee, samen met de gemeente. Door op deze manier af te bouwen van elke week oppas, naar om de week Opstap voor de kleuters en uiteindelijk nog 1x per maand voor de kinderen uit groep 3/4, willen we bereiken dat de kinderen zich steeds meer thuis mogen voelen in de erediensten. Dat ze er meer van begrijpen en mogen groeien in de vaste, wekelijkse kerkgang.
Na de dienst kunnen de kinderen weer worden opgehaald door hun ouders.
Contactpersonen voor Opstap Zuiderkerk zijn:
Jacobine van de Brink Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Marieke Roordink Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Vier keer per jaar wordt in de ochtenddiensten in alle kerkgebouwen het Heilig Avondmaal bediend.
Rond het Avondmaal horen drie kerkdiensten bij elkaar:
- de dienst van voorbereiding op zondagmorgen;
- met een week later ’s morgens de dienst van bediening en viering;
- en ’s middags/’s avonds de dienst van dankzegging en nabetrachting.
Voor 2024 zijn de data voor HA:
3 maart
9 juni
8 september
8 december
Voor 2025 zijn de data voor HA:
9 maart
22 juni
14 september
7 december
Censura morum wordt gehouden op maandagavond van voor afgaand aan de zondag wanneer HA wordt gehouden van 19.00-19.30 in de Aker. Wijkpredikant + ouderling.
Er wordt ook een bezinningsuur gehouden op woensdagavond om 19.30 in de Oude Kerk voor afgaand aan de zondag wanner het HA wordt gehouden.
De Bijbelgedeelten die in deze drie diensten centraal staan, worden op elkaar afgestemd.
Tijdens deze diensten worden gedeelten gelezen uit het Formulier om het Heilig Avondmaal te houden.
Verder nog dit
- Verwacht wordt dat wie deelneemt aan het Avondmaal, belijdenis heeft gedaan.
- In de week van voorbereiding is er op woensdagavond een bezinnend moment.
- Tijdens het zgn. censura morum kan met enkele kerkenraadsleden gesproken worden, wanneer er onderling zulke bezwaren leven dat ze een vruchtbare Avondmaalsviering in de weg staan en men er samen niet uitkomt.
- Wie ’s morgens niet in de gelegenheid is, kan gebruik maken van de voortgezette viering tijdens de avonddienst in de Oude Kerk.
-
Viering Avondmaal in consistorie NK en in De Schauw
Er zijn gemeenteleden voor wie het vieren van het Heilig Avondmaal tijdens een dienst in één van de kerkgebouwen vanwege lichamelijke of psychische gezondheidsklachten helaas niet mogelijk is. Juist met het oog op hen en hun familie is het goed om erop te attenderen dat er enkele alternatieven voor hen zijn. Zo kunt u naar de consistorie van de Nieuwe Kerk komen waar de dienst via het beeldscherm gevolgd wordt (aanvang: 09.00 uur). Als in de kerk bij de eerste tafel brood en wijn de ronde doen, zorgt een diaken dat er ook in de consistorie ‘gegeten en gedronken’ kan worden. Daarna sluit een ouderling hier af, en kunt u gesterkt weer huiswaarts.
In een afgeschermd gedeelte van de brasserie in De Schauw (waar ook de weeksluitingen zijn) wordt met bewoners van De Schauw via een beelduitzending de dienst in de Zuiderkerk gevolgd (aanvang: 09.30 uur). Als de preek gehouden is, neemt één van de wijkpredikanten of van de onder ons wonende emeriti-predikanten de leiding over, en wordt ook hier het Heilig Avondmaal bediend.
Meerdere zintuigen
Elke zondag wordt het Woord van God verkondigd. Het Evangelie komt tot ons via ons oor. Vier keer per jaar wordt in de ochtenddiensten het Heilig Avondmaal bediend. Dan komt datzelfde Woord van God via meerdere zintuigen tot ons: oor, oog, tast, smaak.
We komen naar de tafel voorin de kerk, ontvangen daar een stukje brood en nemen een slokje wijn. In Mattheüs 26: 26-30 staat hoe Jezus in de kring van Zijn discipelen het Avondmaal heeft ingesteld. Proef en zie dat de HEERE goed is (Psalm 34: 9a).
Teken en zegel
Net als de Heilige Doop is het Heilig Avondmaal een sacrament (zichtbaar woord), bedoeld als teken en zegel voor de gelovigen. Het gebroken brood en de vergoten wijn verwijzen naar wat er gebeurde met Jezus Christus toen Hij gekruisigd werd. Hoe Zijn lichaam gebroken en Zijn bloed vergoten werd tot vergeving van onze zonden. Door het gebruik van het Avondmaal worden Gods beloften nog duidelijker voor ons (teken, uitbeelden) en nog vaster in ons (zegel, verzekeren).
Als patiënten aan tafel
Hoogtepunten bereiden we voor. Met het oog op het Avondmaal gaat het erom
- dat we onszelf kennen in de spiegel van God;
- dat we toch vertrouwen dat ons al onze zonden om Christus’ wil vergeven zijn;
- en dat we verlangen naar geloofsversterking en levensvernieuwing.
De reformator Calvijn schrijft ergens: Ook is het Avondmaal een middel, dat God ons schenkt om aan onze zwakheid tegemoet te komen, om ons geloof te versterken, onze liefde te vermeerderen en ons te heiligen. Wij moeten het temeer gebruiken, naarmate ons tekort ons drukt. Wanneer wij als verontschuldiging om ons aan het Avondmaal te onttrekken, aanvoeren dat ons geloof nog zo zwak is en ons leven zo onvolkomen, doen we als een zieke die geen medicijn wil innemen, juist omdat hij ziek is.
Verleden, heden en toekomst
De Heilige Geest versterkt d.m.v. het Avondmaal het geloof in drievoud. Dat betreft
- het gedenken hoe Jezus in onze plaats heeft geleden en is gestorven (verleden);
- de gemeenschap met Hem en met elkaar (heden);
- de verwachting dat Jezus terugkomt en alles nieuw wordt (toekomst).
Tenslotte
Tijdens de diensten van voorbereiding, viering en dankzegging worden gedeelten gelezen uit het Formulier om het Heilig Avondmaal te houden. Dit is een tekst uit de tijd van de Reformatie met toerusting (onderwijs over de betekenis) en liturgie (o.a. gebeden en aanwijzingen voor de viering).
Ga via de volgende link naar dit formulier:
Neem voor pastorale vragen contact op met uw wijkpredikant of wijkouderling.
Zondag 13 apr.
Het thema van de kinderoppas is:
Hosanna, de Koning komt!
Oppasdienst:
9.30 uur Oude Kerk (in De Aker):
mw. Gerline Mouw, mw. Ariënne Petersen en Vera Heemskerk.
9.00 uur Nieuwe Kerk:
mw. Caroline de Wildt, mw. Marieke de Lange, Rosalie de Lange en Emmelie de Lange.
16.15 uur Nieuwe Kerk:
mw. Corline Bok en Samgar Bok.
9.30 uur Zuiderkerk:
mw. Annelie van Roselaar, mw. Anita van Winkoop, mw. Marianne Grevengoed, Jiska Grevengoed en Thijs van Roselaar.
vrijdag 18 apr.
Het thema van de kinderoppas is:
De Heere Jezus gevangen genomen.
Oppasdienst:
9.30 uur Oude Kerk (in De Aker):
mw. Marije ter Horst, mw. Marleen Lichtendonk en mw. Willeke Mertens.
zondag 20 apr.
Het thema van de kinderoppas is:
De Heere Jezus sterft.
Oppasdienst:
9.30 uur Oude Kerk (in De Aker):
mw. Alies Brouwer, mw. Anita Blok en mw. Noah Nieuwenhuis.
9.00 uur Nieuwe Kerk:
mw. Caroline Wellenberg, mw. Meri Koesveld, mw. Bettine Ruitenberg en Maud van Dronkelaar.
16.15 uur Nieuwe Kerk:
mw. Bertine de Ruiter en Anneke v.d. Vlist.
9.30 uur Zuiderkerk:
mw. Rianka Lubbertsen, mw. Jantine Nap, mw. Evelien v.d. Kamp, Anna Doppenberg en Annelie Meewis.
maandag 21 apr.
Het thema van de kinderoppas is:
De Heere Jezus staat op.
Oppasdienst:
9.30 uur Oude Kerk (in De Aker):
mw. Mariëlle v.d. Bor, mw. Eileen van Dalen, Emma Heemskerk en Collin v.d. Bor.
9.30 uur Zuiderkerk:
mw. Janita v.d. Broek, mw. Alinde v.d. Hoorn, mw. Gerlinda van Hemel, Elise van Hemel en Joëlle den Braber.
zondag 27 apr.
Het thema van de kinderoppas is:
Het graf is leeg.
Oppasdienst:
9.30 uur Oude Kerk (in De Aker):
mw. Tamara Koedijker, mw. Rachel Roordink, Leanne Lubbertsen en Valerie Heemskerk.
9.00 uur Nieuwe Kerk:
mw. Tessa Hijmissen, mw. Ineke Brussee, Noa Lubbertsen en Fleur Lubbertsen.
16.15 uur Nieuwe Kerk:
mw. Evelien Lubbertsen en Annora Versluis.
9.30 uur Zuiderkerk:
mw. Jannet van Dodewaard, mw. Marleen Wijnhorst, mw. Marije Hage, Anna Westland en Vera v. Dam.
Contactadressen kinderoppas:
Oude Kerk | Mevr. Alies Brouwer | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. |
Mevr. Gerline Mouw |
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. |
|
Nieuwe Kerk | Mevr. Alice Verwoert |
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. |
Mevr. Caroline Wellenberg |
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. |
|
Zuiderkerk | Mevr. Alette Timmer |
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. |
Mevr. Ellen van Panhuis |
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. |
Oude Kerk
Rooster kinderoppas Oude Kerk 2024/2025
Rooster kinderoppas Oude Kerk 2025/2026
Nieuwe Kerk
Rooster kinderoppas Nieuwe Kerk 2024-2025
Rooster kinderoppas Nieuwe Kerk 2025-2026
Zuiderkerk
Rooster kinderoppas Zuiderkerk 2024/2025
Alvast gefeliciteerd met jullie voorgenomen huwelijk!
Voor een huwelijksdag moeten er veel zaken geregeld worden. Alle aandachtspunten staan vermeld in het online formulier ‘Aanmelding huwelijk’ op de website. Daarom vragen we jullie het formulier in te vullen, zodat alle zaken rond jullie kerkelijk huwelijk geregeld kunnen worden en de reservering definitief gemaakt kan worden. Mochten er nog vragen zijn, aarzel dan niet om contact op te nemen met de medewerkers van het Kerkelijk Bureau op telefoonnummer 351102.
Let op: vul ook dit formulier in, als jullie buiten Putten trouwen, maar wel onder de verantwoordelijkheid van de Hervormde Gemeente Putten.
Kijk ook eens op de pagina van ‘Klaar Voor De Start’; In vier avonden wordt met enkele stellen een aantal belangrijke aspecten van het huwelijk besproken. De inhoud van deze huwelijksvoorbereiding en alle overige informatie is te vinden op …. klaar voor de start .
Hartelijk dank voor jullie medewerking. Alvast een fijne en onvergetelijke trouwdag toegewenst!
U kunt het online formulier ook vinden bij Aanvragen, meldingen en bestellingen