Volgens het bevestigingsformulier van ouderling-kerkrentmeesters zijn “Sommige ouderlingen in het bijzonder als kerkrentmeester geroepen. Zij waken voor de instandhouding van de openbare eredienst.”
Deze korte omschrijving omvat een heel aantal taken, waarbij de zorg voor het kunnen houden van de

 wekelijkse erediensten voor onze gemeente het meest in het oog springt. Hiervoor worden de Oude-, Nieuwe- en Zuiderkerk minimaal wekelijks gebruikt. Daarnaast worden de locaties als De Arendshof, De Aker en in het verleden het Lichtpunt, veelal doordeweeks gebruikt voor andere activiteiten van onze kerkelijke gemeente. Naast de bovenstaande gebouwen, hebben we op verschillende locaties pastorieën voor onze dienstdoende predikanten.

Om al deze gebouwen op korte en lange termijn goed in te zetten voor onze kerkelijke gemeente, zijn we gestart met een beleidsplan ‘Gebouwen’. Wellicht vraagt u zich af, waarom een beleidsplan. Als lezer nemen we u hier graag in mee.

In de afgelopen jaren mogen we dankbaar en blij zijn met een meelevende kerkelijke gemeente, die het werk in de gemeente op veel manieren ondersteunt. Dit doen gemeenteleden op velerlei manieren, maar ook zeker financieel.

We geloven en belijden dat God Zijn Kerk bouwt en onderhoudt. Anderzijds voelen we als kerkrentmeesters wel de verantwoordelijkheid om wijs te regeren en goed te kijken naar de toekomst van onze kerkelijke gemeente. Zeker met de vele verschillende ontwikkelingen die binnen en buiten de kerk op ons afkomen. Denk hierbij aan de ontkerkelijking in Nederland, afnemend aantal gemeenteleden en veranderend

 “geefgedrag”. Al deze ontwikkelingen kunnen uiteindelijk ook invloed gaan krijgen op de instandhouding van de erediensten en continuïteit van onze hervormde gemeente.

Daarom is het college van kerkrentmeesters gestart met een ontwikkelen van een beleidsplan ‘Gebouwen’. We kijken hierin naar het effect van de bovenstaande ontwikkelingen. En welke invloed dit kan gaan hebben op de gebouwen die nu we gebruiken voor onze hervormde gemeente Putten. Centraal staat hierin de vraag; “Hoe zetten we de kerkelijke gebouwen optimaal in, waarmee de instandhouding van de eredienst geborgd wordt”. Concrete antwoorden hebben we niet op al deze vragen, erover nadenken en een visie hiervoor ontwikkelen doen we wel.

Voor de korte termijn zijn het o.a. de volgende beleidsvoornemens:

  • Verduurzamen kerkelijke gebouwen;
  • Bouwen van een pastorie en woning aan de Jac. Catsstraat;
  • Oriëntatie, doel en bestemming van het gebouw en terrein van “Het Lichtpunt”;
  • Afbouwen grote (en veelal duurdere) pastorieën naar royale 2 onder 1 kap woningen;
  • Optimalisatie van inzet van kerkelijke gebouwen als De Aker en De Arendshof.

Naast de korte termijn zaken, vraagt het nadenken over een lange termijnvisie extra aandacht. Op basis van de hierboven geschetste ontwikkelingen komen er complexere vragen naar onze kerkelijke gemeente toe. Daarom denken we na over de invloed van deze ontwikkelingen op al de kerkelijke gebouwen die nu we gebruiken. We stellen ons onder andere de volgende vragen:

  • Hoe gaan we in de toekomst om met het aantal predikantsplaatsen en afgeleid daarvan het aantal pastorieën?
  • Wat kan in De Aker en De Arendshof op lange termijn extra gedaan worden in ondersteuning van het gemeentewerk/ de wekelijkse erediensten?
  • Welke invloed heeft de ontkerkelijking op de instandhouding van de erediensten en welke rol spelen de kerkgebouwen hierin?

Zomaar een aantal vragen die op onze kerkelijke gemeente en het college van kerkrentmeesters afkomen. Maar ook vragen die op korte en lange termijn om antwoorden vragen en in sommige gevallen een verantwoordelijk handelen. Daarin staan we als college van kerkrenmeesters niet alleen voor. We weten ons gesteund door u als gemeente. Maar vooral weten we dat God Zijn gemeente hier op aarde in stand houdt, ook in Putten. Vanuit dat geloof en vertrouwen gaan we met Hem de toekomst in.

Aanbouw Zuiderkerk

Bij de Zuiderkerk wordt binnenkort gestart met de aanbouw aan de achterzijde bij de zaal/kinderopvang. Deze aanbouw gaat onder andere ‘de witte tent’ vervangen die voor de zomerdiensten werd opgezet.

Voor een deel bestaat deze aanbouw uit een overdekte open ruimte en verder een afgesloten opslag voor de stoelen en het materiaal van beeld & geluid. Ook het tuingereedschap kan hier worden opgeslagen en er komt een aparte berging voor de spullen van de kinderopvang. Het doel is dat de werkzaamheden grotendeels klaar zijn voor de aanvang van de zomerdiensten.

Technische Commissie