Nog nooit zijn er zoveel mensen in de wereld op de vlucht geweest en zien wij in Nederland vluchtelingen op stoeltjes buiten voor het aanmeldcentrum in Ter Apel slapen. Gemeenten in Nederland krijgen de opdracht om meer vluchtelingen op te nemen waarmee wij met elkaar voor een maatschappelijke uitdaging staan. Ook Putten heeft een zogenaamde aangepaste taakstelling/opgave;

wij moeten meer dan de geplande aantallen statushouders opvangen. Welzijn Putten is op zoek naar mensen die bij willen dragen aan deze opgave.

Toen de Oekrainers kwamen, meldden zich meer dan 100 mensen uit de verschillende kerken als vrijwilliger. Voor de ondersteuning van statushouders lukt het bijna niet om vrijwilligers te vinden. Dit terwijl ook deze mensen in grote nood waren en daarom hun land moesten ontvluchten. Een vluchteling -nu statushouder- heeft zijn/haar huis en haard niet uit luxe verlaten en een lange en vaak gevaarlijke toch gemaakt om in veiligheid te komen. Ook zij verdienen onze steun en praktische hulp.

Dus, bent u  sociaal, maakt u makkelijk contact en vindt u het leuk om praktisch bezig te zijn voor statushouders?

Meldt u dan aan om te helpen bij het wegwijs maken en ondersteunen op het gebied van huisvesting, financiën, onderwijs en gezondheidszorg en daarnaast ook om de vluchtelingen een warm welkom bieden in Putten.

Uw rol als maatschappelijk begeleider:

Als maatschappelijk begeleider biedt u individuele hulp en ondersteuning aan vluchtelingen die gevestigd worden in de gemeente Putten en die hier een woning krijgen. U helpt niet alleen bij het zelfstandig een weg kunnen vinden in de gemeente maar ook bij het opbouwen van een sociaal netwerk. U bouwt een relatie op en biedt een luisterend oor. Daarnaast heeft u een signalerende rol bij situaties die om intensievere ondersteuning vragen.

Tijdsinvestering:

De begeleiding duurt 9 maanden en het kost u 2 of 3 dagdelen per week. Daarnaast wordt er van u verwacht dat u deelneemt aan bijeenkomsten en trainingen die georganiseerd worden voor vrijwilligers.

Samenwerken:

Maar u staat er niet alleen voor. Naast de statushouders zelf zijn ook taalmaatjes, vrijwilligers van  Humanitas en consulenten inburgering van de gemeente betrokken. Daarnaast wordt u begeleid door een professionele vrijwilligerscoördinator (Esther Schipper van Putten voor Elkaar) en is er mogelijkheid om contact te leggen met andere vrijwilligers tijdens de bijeenkomsten voor vrijwilligers.

Wat geeft het u?

Een stimulerende en uitdagende werkomgeving met ruimte voor uw eigen ontwikkeling. Een prettig team waarin iedereen elkaar ondersteunt om samen vluchtelingen verder te helpen. Putten voor Elkaar biedt ook trainingen, workshops en reis- en onkostenvergoedingen.

Eigenschappen die belangrijk zijn, waarover u moet beschikken:

Oplossingsgerichtheid, sociaal, open, creatief, initiatiefrijk, leergierig, coachend, betrokken maar nuchter, empathisch. Dus, bent u sociaal, maakt u makkelijk contact en vindt u het leuk praktisch bezig te zijn, meldt u dan aan om te helpen bij het wegwijs maken en ondersteunen op het gebied van huisvesting, financiën, onderwijs en gezondheidzorg en daarnaast ook de statushouder een warm welkom bieden in Putten.

Herkent u uzelf hierin of wilt u meer weten over deze vacature mail of bel met Esther Schipper van Putten voor Elkaar (voorheen Welzijn Putten); Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0341-357078.

Namens het Diaconaal Platform Putten
Pieter Streefkerk