Oekraïners/Statushouders

Graag informeren wij u weer even over de huidige stand van zaken rond de opvang van Oekraïners en statushouders in Putten. Inmiddels zijn zo’n 90 Oekraïners in Putten; 60 mensen verblijven in het Parkhotel via de gemeente, de anderen wonen bij/via particulieren. Een deel van deze vluchtelingen heeft inmiddels werk gevonden in Putten of de directe omgeving.

 De Gemeente Putten heeft voor langere tijd appartementen bij het Parkhotel gehuurd; de mensen hoeven dus niet meer te verhuizen. Door het grote aantal Oekraïners maar ook door statushouders die zich in Putten mogen vestigen, hebben wij veel, door leden van de diverse kerken gedoneerde fietsen, in kunnen zetten. Er blijft echter behoefte aan goede, gebruikte fietsen. Op dit moment zijn er nog maar enkele fietsen voor volwassenen beschikbaar. Daarom opnieuw een dringende oproep. Heeft u nog een fiets beschikbaar heel graag zetten wij hem in. U kunt uw aanbod doorgeven aan Cees van den Pol, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of stuur een whatsapp naar 06 100 344 23.

Door de problemen met de landelijke opvang van asielzoekers (zie Ter Apel) wordt er op alle gemeenten een beroep gedaan meer ruimte te creëren om statushouders, dus erkende vluchtelingen, sneller een woonruimte te geven. Hierdoor moet een doorstroming ontstaan die de grote opvangcentra ontlasten. Ook op Putten wordt dit beroep gedaan. Welzijn Putten, zij coördineren de vrijwilligers voor zowel de Oekraïners maar ook voor de statushouders, heeft meer/nieuwe vrijwilligers nodig. Hun dringende oproep nemen wij letterlijk hieronder over. Heeft u gelegenheid u voor hen in te zetten? Zeer welkom en hard nodig.

Namens uw diaconie,

Cees van den Pol

 

Ondersteuning vluchtelingen

Nog nooit zijn er zoveel mensen in de wereld op de vlucht geweest en zien wij in Nederland vluchtelingen op stoeltjes buiten voor het aanmeldcentrum in Ter Apel slapen. Gemeenten in Nederland krijgen de opdracht om meer vluchtelingen op te nemen waarmee wij met elkaar voor een maatschappelijke uitdaging staan.

Putten voor Elkaar (voorheen Welzijn Putten) is op zoek naar mensen die bij willen dragen aan deze opgave. Dus, ben jij sociaal, maak je makkelijk contact en vind je het leuk om praktisch bezig te zijn voor Statushouders?

Meld je dan aan om te helpen bij het wegwijs maken en ondersteunen op het gebied van huisvesting, financiën, onderwijs en gezondheidszorg en daarnaast ook de vluchtelingen een warm welkom bieden in Putten.

Jouw rol als maatschappelijk begeleider

Als maatschappelijk begeleider bied je individuele hulp en ondersteuning aan vluchtelingen die gevestigd worden in de gemeente Putten en die hier een woning krijgen. Je helpt niet alleen bij het zelfstandig een weg kunnen vinden in de gemeente maar ook bij het opbouwen van een sociaal netwerk. Je bouwt een relatie op en biedt een luisterend oor. Daarnaast heb je een signalerende rol bij situaties die om intensievere ondersteuning vragen.

Tijdsinvestering: De begeleiding duurt 9 maanden en het kost je minimaal 1 dagdeel per week. Daarnaast wordt er van je verwacht dat je deelneemt aan een verplichte basiscursus van één avond en dat je, als je kunt, deelneemt aan de gezellige en informatieve bijeenkomsten die voor vrijwilligers worden georganiseerd.

Samenwerken: Je staat er niet alleen voor. Naast de statushouders zelf zijn ook taalmaatjes, vrijwilligers van Humanitas en consulenten inburgering van de gemeente betrokken. Daarnaast word je begeleid door een professionele vrijwilliger coördinator en is er mogelijkheid om contact te leggen met andere vrijwilligers tijdens bijeenkomsten voor vrijwilligers.

Wij bieden:

Een stimulerende en uitdagende werkomgeving met ruimte voor je eigen ontwikkeling. Een prettig team waarin iedereen elkaar ondersteunt om samen vluchtelingen verder te helpen. Putten voor Elkaar biedt verder ook een inwerkprogramma waaronder de verplichte basiscursus, workshops en reis- en onkostenvergoeding.

Eigenschappen die belangrijk zijn:

- Oplossingsgericht

- Initiatiefrijk

- Leergierig

- Coachend

- Betrokken maar nuchter

- Empathisch

Herken jij jezelf hierin of wil je meer weten over deze vacature bel of mail met Esther Schipper of Monique Steunenberg van Putten voor Elkaar (voorheen Welzijn Putten) op:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0341-357078.