Deze week is het de Week van de Eenzaamheid. Goed dat daar landelijk aandacht aan wordt gegeven. En nu? Verandert er hierdoor iets voor u? Soms krijgt iemand regelmatig bezoek, maar het gevoel van eenzaamheid wordt hiermee niet opgelost. Ook jonge mensen hebben vaak genoeg activiteiten, maar ze kunnen zich onbegrepen voelen en daardoor eenzaamheid ervaren. Eenzaamheid is vooral een gevoel.

Omstanders kunnen dit soms moeilijk inschatten.
Hieronder schets ik een voorbeeldsituatie waarin Aanvullend Bezoekwerk van betekenis is.

Connie moest haar man drie jaar geleden plotseling missen. Hij was nog maar 52 jaar. Herman was voluit actief in het jeugdwerk, gaf catechisatie en had een grote plaats in de gemeente. De kinderen hebben hun leven weer opgepakt. Gemeenteleden leven mee, hoewel dat steeds minder wordt. Connie moet de laatste tijd vaker van haar werk verzuimen, omdat ze niet goed kan functioneren. Ze voelt zich eenzaam. In overleg met Connie heeft de ouderling een aanvullend bezoekwerker ingeschakeld. In gesprekken met haar blijkt dat Connie moeilijk met haar kinderen en met gemeenteleden over Herman kan praten. ‘Hij stond voor iedereen klaar, maar ik zat meestal alleen’.  Zij is een andere man kwijt dan de Herman die iedereen kende. Dat maakt haar eenzaam en geeft Connie een dubbel verdriet.

Luisterend oor

Naast de pastorale zorg van ambtsdragers is er ook een team van aanvullend bezoekwerkers in onze gemeente beschikbaar. Mede-gemeenteleden die een luisterend oor bieden en de mogelijkheid hebben regelmatig op bezoek te komen. De bezoekwerker heeft de cursus psycho-pastorale toerusting gevolgd en een belofte van geheimhouding afgelegd.

Informatie:

Ligt uw of jouw vraag misschien op een heel ander terrein dan gevoelens van eenzaamheid? Zou u willen gebruikmaken van Aanvullend Bezoekwerk vanwege overbelasting (door zorgen in het gezin), een verlies of verdriet vanwege een onvervulde kinderwens? Bespreek dit dan met uw/jouw wijkpredikant of wijkouderling. Of neem contact op met:

M.M. Jonker- Hakkert, coördinator Aanvullend Bezoekwerk,

tel. 0341- 357766