Elk jaar moet de gemeente Putten een aantal vluchtelingen met een verblijfsstatus huisvesten. Na een vaak moeilijke vlucht en een periode 

irak noodhulpvan onzekerheid krijgen zij een woning in ons dorp aangeboden. Begin maart komt er een Irakees gezin met 2 jonge kinderen in Putten wonen. Welzijn Putten is dringend op zoek naar een vrijwilliger die dit gezin de eerste 6 maanden wil ondersteunen.

Welzijn Putten werft vrijwilligers die hen helpen bij de verhuizing vanuit het AZC en voor een periode van ongeveer 6 maanden wegwijs maakt in de nieuwe leefomgeving. Dit is een veelzijdige taak. Enerzijds is de geboden hulp praktisch. Denk bijvoorbeeld aan zaken als inrichten van de woning, huisarts, school, het vinden van een sportclub, etc. Daarnaast wordt er ondersteuning geboden in bijvoorbeeld het kennismaken met buren, ‘een goede buur zijn’ en het opbouwen van een sociaal netwerk. Ook wordt er uitleg gegeven over allerlei maatschappelijke thema’s die voor de meeste vluchtelingen, die uit een hele andere wereld komen, nieuw zijn. Het doel van deze hulp is dat de statushouders zichzelf kunnen gaan redden in Putten en deel uit maken van onze maatschappij.

De eerste weken van de begeleiding zijn vaak intensief, omdat de verhuizing binnen korte tijd moet gebeuren. Daarna is er gemiddeld een keer per week een contactmoment, dat binnen 6 maanden wordt afgebouwd.

Welzijn Putten werkt hierin samen met Humanitas. Zij bieden ondersteuning bij financiële zaken. Vrijwilligers ontvangen trainingsmogelijkheden en daarnaast begeleiding door een beroepskracht. Wilt u deze familie helpen? Neem dan contact op met Janne-Marie Everts van Welzijn Putten via 0341-357078 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.