ZONDAGSSCHOOL

Hallo jongens en meisjes van de zondagsschool (en jullie ouders)! Hierbij weer de tekst en psalm om te leren voor aanstaande zondag, 29 jan. Succes met leren en tot zondag!

Er wordt deze zondag verteld uit: Joh. 2:1-12 (OB), Joh. 3:1-21 (MB)  & Luk. 11:5-13 (BB).

Groetjes van de juffen en

meesters van de zondagsschool

Rubriek This is my song  

Hallo allemaal,

Mijn naam is Alex Kroon, ben getrouwd met Marleen en we hebben twee kinderen: Joanne en Geertjan. Geertjan verblijft in Bartimeüs in Doorn.

Graag wil ik jullie iets vertellen over mijn lievelingslied. Dat is het laatste vers van de Avondzang:

O Vader, dat Uw liefd' ons blijk';

O Zoon, maak ons Uw beeld gelijk;

O Geest, zend Uwen troost ons neer;

Drie-enig God, U zij al d' eer!

 

Dit couplet vind ik prachtig en ben er al vaak door bemoedigd. Elke keer als we het in de kerk zingen, raakt het me.

Ik luister graag naar muziek en ik ben ook een vaste luisteraar van de uitzendingen die gemaakt worden in de Oude Kerk op vrijdagavond.

Op YouTube is een mooie versie van de Avondzang te vinden die ik graag met jullie wil delen, gezongen door de Mannenzang in Katwijk:

De Avondzang is al een heel oud lied en is gebaseerd op een Ambrosiaans loflied uit de zesde eeuw: Christe, qui lux es et dies.  

In het lied wordt Christus als Het Licht gevraagd om bescherming tijdens de nacht, om hulp in de aanvechtingen en om kracht in alle angst en pijn.

Ik geef de pen door aan mijn kameraad Harrie v.d. Bor.

Gezocht

Het verzoekplaten programma Putten uit de Bron zoekt nog presentatoren en mensen voor de techniek. Het programma duurt 2 uur en 1 x per 4 weken ben je aan de beurt om dit programma samen te stellen. Je bent altijd met twee personen bezig, één voor de presentatie en de ander achter de knoppen.

Is dit iets voor u of samen met iemand?

Bel Willemijn 06-36 165 810 of mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ontmoetingsdag voor iedereen die geraakt is (geweest) door kanker

Onder het thema ‘Zin in Leven?!’ organiseert de stichting Als kanker je raakt een thema-ontmoetingsdag voor iedereen die wordt geconfronteerd met kanker. Deze dag staat in het teken van ontmoeting, herkenning, erkenning en (geloofs)bemoediging. Het doel van deze dag is om mensen, die door kanker worden geraakt, te ondersteunen aan de hand van het thema ‘Zin in Leven?!’. De dag heeft een afwisselend programma, gericht op de impact van kanker en de levens- en zingevingsvragen die deze ziekte oproept. Vragen die gaan over kwetsbaarheid, over sterfelijkheid, over hoe nu verder? Waar kun je heen met vragen: Waarom overkomt mij dit? Waar is God? Hoe pak ik het leven weer op? Hoe geniet ik van het leven? Het is balanceren tussen gevoelens van machteloosheid, zinloosheid, verdriet, maar ook van moed, verbondenheid en doorzettingskracht. Het thema ‘Zin in Leven?!’ wordt in verschillende vormen uitgewerkt en staat o.l.v. van Bouwina de Haan en voor het creatieve gedeelte Wijnanda Heslinga.

Wij nodigen geïnteresseerden van harte uit. De insteek is laagdrempelig. Iedereen is welkom, ongeacht achtergrond of levensovertuiging.

Wanneer:                donderdag 9 mrt. 2023, van 10.30 uur tot 15.30 uur

                             Inloop vanaf 10.15 uur

Waar:                    Kerkcafé achter ‘De Burcht’, Van Schothorststraat 24

                             3772 AX  Barneveld

Opgave + info:        www.alskankerjeraakt.nl (via agenda)

Kosten:                   Geen

Lunch:                    Wordt verzorgd

1e Actie bij jubilerende Sanghertjes 

De Veluwsche Sanghertjes vieren dit jaar hun gouden jubileum. Dit jubileum wordt gevierd met concerten en veel acties en verrassingen. De 1e  actie is, dat nieuwe Sanghertjes de eerste drie maanden GRATIS mogen repeteren en mee mogen zingen met het passie/paasconcert op 25 mrt. Kinderen vanaf 4 jaar worden van harte uitgenodigd op maandagmiddag naar school ‘Bij de Bron’ te komen om mee te repeteren. Daar leren ze steeds weer nieuwe liederen en is er persoonlijke aandacht voor hun stemgebruik en presentatie. De stem is tenslotte het mooiste en kostbaarste instrument ter wereld. De training van het gehoor neemt een belangrijke plaats in. Hierbij speelt de concentratie een grote rol.

Naast het alleen zingen is er natuurlijk aandacht voor het samen zingen. Al deze aspecten worden op een speelse manier aangeboden. De vrijheid, waarmee een kind leert omgaan met de mogelijkheden van zijn stem geeft een leven lang plezier.

Het kinderkoor oefent elke maandag van 16.30 tot 17.15 uur in school ‘Bij de Bron’. De ingang is aan de achterzijde (Brinkstraat) naast de Peuterspeelzaal.

Inlichtingen: dirigent Gijs Evers 351509 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

ZONDAGSSCHOOL

Hallo jongens en meisjes van de zondagsschool (en jullie ouders)! Hierbij weer de tekst en psalm om te leren voor a.s. zondag, 22 januari. Succes met leren en tot zondag!

Er wordt deze zondag verteld uit: Matth. 4:12-25 & 5:13-16 (OB), Joh. 2:1-12 (MB) & Luk. 7:18-35 (BB).                                                                                                                                                           
Groetjes van de juffen en meesters van de zondagsschool

Terugblik en vooruit kijken

We willen graag met u terugblikken op de prachtige wandel- en autopuzzeltocht van zaterdag 7 jan. De eerste wandelaars stonden voor 11.00 uur al klaar om te vertrekken. Na veel dagen van regen, konden de wandelaars en autopuzzelaars met prachtig droog en zonnig weer aan de tocht beginnen. We mogen met u delen dat we meer dan € 550,- mogen overmaken naar Woord en Daad voor ons project ‘Vitaal Fital’ voor boeren in Ethiopië. Heel hartelijk bedankt! Wandel- en autopuzzeltocht gemist? We hopen deze actie elk jaar te organiseren aan het begin van januari.

Het project ‘Vitaal Fital’ loopt op zijn eind, maar we hebben te horen gekregen dat we doorgaan met dit project in een volgende fase: Ethiopische boeren trainen om zelf actief stappen te nemen in het verbeteren van hun eigen boerenbedrijfje of akker. Wordt u hier ook enthousiast van? We hebben nog comitéleden nodig! Lijkt het u leuk om een keer een vergadering bij te wonen? Laat het weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Uitslag kerstpuzzel 2022

U heeft vorige week kunnen lezen wie de winnaars zijn van de cadeaubonnen.

Helaas stond toen de juiste oplossing er niet bij vermeld. Excuses daarvoor.

De juiste oplossing is: 99 A’s en 66 E’s.

Rubriek Interview

Deze week Freek Bakker over het bezorgen van de enveloppen voor de kerkelijke bijdrage en het helpen op de boeldag.

Kunt u zichzelf voorstellen?

Mijn naam is Freek Bakker, 66 jaar en getrouwd met Gerrie. Wij hebben drie dochters, schoonzoons en zeven kleinkinderen.

In het dagelijks leven ben ik werkzaam bij Jecor Professioneel.

Wat voor vrijwilligerswerk doet u in de gemeente?

Al jaren breng ik (samen met veel andere vrijwilligers) begin januari de kerkelijke bijdrage enveloppen rond en ik haal ze ook weer op.

Wat is de reden dat u dit vrijwilligerswerk bent gaan doen en waarom past dit bij u?

Jaren geleden ben ik door onze wijkouderling gevraagd om hier aan mee te helpen.

Het past bij mij omdat ik het heel leuk vind om met mensen om te gaan. Bij het brengen en ophalen van de enveloppen zie en spreek je veel mensen waar je dan ook vaak een praatje mee maakt.

Ik werk vanaf mijn 20e  al in een winkel; daar vind ik het contact en omgang met klanten ook erg leuk.

Ook help ik elk jaar op de boeldag van de kerk in een kraam. Op de boeldag zie en spreek je veel mensen en dat is wat het vrijwilligerswerk zo leuk maakt.

Rubriek Even voorstellen

Wij zijn Bessel en Sabine Bouw. In mrt. 2022 zijn wij in Putten komen wonen en ons is onlangs gevraagd om onszelf voor te stellen.

Bessel is chauffeur bij Van de Brug internationaal tanktransport. Hij werkt hier al jaren met veel plezier. Soms maakt hij ritten in de buurt, maar regelmatig is hij ook naar het buitenland en een week van huis. Hij is geboren en getogen in Putten en is al jaren lid geweest van deze gemeente.  Sabine is leerkracht op een basisschool in Barneveld. Zij is opgegroeid in Soest, maar heeft de laatste elf jaar in Amersfoort (Vathorst) gewoond.

In 2020 zijn wij getrouwd (een echte corona-bruiloft) en toen is Bessel in Amersfoort komen wonen. Sabine was daar al lid van de Hervormde Gemeente in de Joriskerk en Bessel is daar vanaf toen ook ingeschreven. We hebben de banden met Putten wel aangehouden en het dorp bleef trekken. Ondanks de gekke huizenmarkt hebben wij vorig jaar een huis kunnen vinden en kopen. En in mrt. zijn we hier dus komen wonen. Voor Bessel was het thuiskomen, voor Sabine was alles nieuw. Maar we zijn blij met ons prachtige huis aan de Kelderskamp en zo wordt Putten, inclusief deze gemeente, steeds meer van ons samen!

Wellicht tot ziens in de (Oude) Kerk.

INFORMATIE

Terugkoppeling ouderavond homoseksualiteit

Afgelopen okt. is er een ouderavond georganiseerd vanuit de werkgroep homoseksualiteit. Tijdens deze avond is er op persoonlijk niveau gesproken over de ervaringen die ouders hebben gehad met de homoseksualiteit van hun kind, wat een bijzondere ervaring was. Daarbij werd gedeeld wat van toegevoegde waarde kan zijn in het proces waarbij een kind uit de kast komt. Het in gesprek gaan met ouders die dezelfde situatie hebben meegemaakt, aandacht voor het onderwerp in de kerk en voor de jongeren en een contactpersoon waar vragen gesteld kunnen worden.

De werkgroep zal zich verder blijven richten op het onder de aandacht brengen van het onderwerp homoseksualiteit.

Om in contact te komen met een ouder die hetzelfde heeft meegemaakt, is gekozen om een mailadres op te zetten waar vragen gesteld kunnen worden. Mocht u dit lezen en in contact willen komen, kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Tevens willen wij via deze weg laten weten dat er 30 mrt. een volgende ouderavond zal zijn. Informatie volgt.

Namens de werkgroep,

ds. Polinder, Nelleke van de Langemheen,

Carlianne Mulder en Jan van Oostende

Israël, Afrika en Thuis

Afgelopen weken mocht ik zowel Israël als Zuid-Afrika bezoeken. De eerste reis was voor het werk van de stichting om Messiasbelijdende Joden (MBJ) in Israël te bezoeken en te bemoedigen. De tweede als lid van de Raad van Toezicht (RvT) van de GZB.

Bij de GZB zijn we als RvT-lid gekoppeld aan een bepaalde regio en voor mij is dat een deel van Afrika. We bezochten ditmaal geen projecten in verschillende landen maar participeerden in een retraite voor de zendingswerkers uit diverse Afrikaanse landen in Cape Town. Een prachtige tijd om God en elkaar te ontmoeten, te delen, te (aan)bidden, te zingen en te ontspannen. We organiseerden en bezochten een dienst, kregen een rondleiding bij de theologische faculteit in Stellenbosch, spraken over de apartheid wat nog steeds diepe sporen trekt, bezochten prachtige wijngaarden met dito wijnproeverijen en maakte mooie wandelingen. Het retraite-thema was ‘’Thuis.’’ Aan de hand van het Bijbelboek Ruth bestudeerden we samen de Bijbel. Wat is voor ons eigenlijk een thuis, zeker als je onthecht raakt? Dat is voor iedereen anders, maar vaak heeft het met je geliefden of woonplaats te maken. Het is belangrijk een thuis te hebben om ook een thuis voor een ander te kunnen zijn. Maar belangrijker is ons thuis ongeacht onze situatie of locatie. Zijn we Thuis bij de Vader? Zijn we in het westen niet heel erg bezig met onze (heilige) huisjes, die het thuiskomen bij de Vader in de weg staan? Zien we de ander nog en zijn we bereid om het Evangelie te delen, dichtbij of verder weg (de GZB heeft veel vacatures op het veld die maar niet vervuld worden)?

Dat brengt me bij Israël. Vaak is het zo dat ik word bemoedigd in Israël. Het viel me op dat de kleine, kwetsbare maar groeiende, krachtige gemeenschap van MBJ erg uitziet naar de wederkomst van Jezus de Messias. Deze Maranatha (o Heere, kom!) lijkt in Nederland bijna of volledig verstomd. Zou dat soms komen omdat we nauwelijks echt Thuis zijn, ons verlangen vooral uitgaat naar onze tijdelijke aardse huisjes en we Israël volledig hebben losgekoppeld van Jezus terugkomst? Met MBJ hebben de meeste christen maar weinig. Te onbelangrijk, te ingewikkeld. Maar juist MBJ hebben als eerstelingen een belangrijke rol in Gods heilsplan. Gods wereldwijde Kerk (zoals Afrika) en Israël, heden en toekomst, missie en MBJ; het heeft alles met elkaar te maken. Wij scheiden het vaak, God niet. Laat nu juist de God van Israël ook de God van de volken zijn. Centraal voor Jood en heiden staat Jezus Christus als de Weg, de Waarheid en het Leven. We leven in de tijd van advent, tijd van verwachten. Het geweldige nieuws is dat Immanuel (God met ons) is gekomen en weer tot ons komt.  Zijn we er klaar voor? God wel. Een beter Thuis is er niet.

Herbert Bulten

Tijdens een bezoek op oudejaarsdag kreeg ik een treffend gedicht mee:

Dit jaar verdwijnt weer in het verleden
de dagen gingen snel voorbij
sommigen mochten we met vreugde beleven
andere dagen waren we niet zo blij.

Ons leven kunnen we met geen dag verlengen
elk ogenblik of uur is heel uniek
net als ieder mens die ons pad kruiste
en een stempel in ons leven achterliet.

Zo heeft dit jaar ons veel gegeven
of juist ontnomen, een intens groot verdriet
maar Iemand is ons altijd bij gebleven
Jezus, een Vriend Die ons geen dag verliet.

Aan Zijn Hand gaan we moedig voorwaarts
het hoofd geheven, met open vizier
Liefde ontvangen en Liefde geven
in die ene zekerheid, God is hier!

Hartelijke groet,

A.L. van Zwet  

‘De Herberg’ in Oosterbeek

Kom-Op-Adem dag ‘Opa’s en oma’s met verlies'

Pastoraal Diaconaal Centrum de Herberg organiseert een ontmoetingsdag voor opa’s en oma’s van een overleden kleinkind. Inmiddels zijn er meerdere waardevolle Kom-Op-Adem midweken georganiseerd over 'Leven met verlies'. Er blijkt ook behoefte te zijn aan een bijeenkomst voor opa’s en oma’s waarvan een kleinkind is overleden. Om die reden willen we op zaterdag 11 febr. 2023 een ontmoetingsdag organiseren. Op deze dag willen we stilstaan bij de impact van het verlies van een kleinkind, wat doet dat met opa’s en oma’s en wat is de invloed daarvan op (familie)relaties? We geven hierover niet alleen waardevolle informatie, maar ook de ontmoeting en het delen als lotgenoten onder elkaar wordt een belangrijk onderdeel van het programma.

We nodigen u van harte uit! Wellicht heeft u vrienden of kennissen voor wie dit een waardevolle ontmoeting zou zijn. Vertel hen dan gerust hierover. Deze dag wordt gehouden in het Koetshuis, Pieterbergseweg 19 te Oosterbeek. U kunt zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch via 026-3342225.

Uw giften blijven welkom op IBAN NL58 RABO 0302263330 t.n.v. St. de Pietersberg.

www.pdcdeherberg.nl

Nieuw: de HGJB-TienerTour

De HGJB lanceert een nieuwe activiteit voor tieners: de HGJB-TienerTour. Met leeftijdsgenoten uit de regio beleven tieners een serieus gezellige dag.

De tour bestaat uit een middagprogramma voor 12-14 jaar en een avondprogramma voor 14-16 jaar. Tijdens het programma krijgen ze verdieping voor het geloof. Ook is er mooie muziek en een tof keuzeprogramma.

De HGJB-TienerTour is op 18 mrt. in Amersfoort en op 1 apr. in Alphen a/d Rijn.

Kijk voor meer informatie op HGJB.nl/TienerTour

Gebed voor het jeugdwerk 

De HGJB zet zich ervoor in om jongeren van de gemeente bij Christus te brengen. Ze doet dat in afhankelijkheid van God, zonder wie ons werk geen zin heeft. Daarom vraagt ze om de volgende onderwerpen mee te nemen in het gebed.  

  • Dank voor de jongeren die de HGJB mocht bereiken met de HGJB-kerstconferentie. De HGJB is dankbaar dat ze jongeren mocht bemoedigen en toerusten in hun geloof en dat ze hen mocht uitdagen om dit ook uit te dragen. Dank voor alle vrijwilligers die zich hebben ingezet om dit HGJB-evenement mogelijk te maken.
  • Gebed is nodig voor gezinnen in de gemeente. Het is belangrijk dat het gezin een veilige thuisbasis is voor kinderen, tieners en jongeren. Bid dat de gemeente ouders ondersteunt bij de geloofsopvoeding; dat de kerk een plek is waar ouders elkaar ontmoeten en er ruimte en openheid is om vragen te bespreken. Dank voor al de gezinnen die gastvrij hun deur openzetten voor kinderen, tieners en jongeren.
  • Bid voor alle jeugdwerkleiders en ouders. Vraag of zij ook in het nieuwe jaar inspiratie en wijsheid ontvangen, zodat ze manieren vinden om in verbinding te blijven met kinderen, tieners en jongeren. Het is belangrijk dat zij het geloof voorleven en doorgeven aan hen.

Geef de pen door

Lieve gemeente,

Onlangs kreeg ik de pen van mijn tante Gijsje en nu is het mijn beurt. Mijn naam is Heidy Schipper-van Hell, 28 lentes jong en geboren en getogen in Putten. Inmiddels ben ik al ruim 9 jaar samen met Dirk. In 2019 zijn we getrouwd en afgelopen zomer zijn we ouders geworden van onze zoon Levi. Een prachtig wonder, waar we iedere dag heel dankbaar voor zijn.

In het dagelijks leven ben ik veearts met een liefde voor koetjes, kalfjes en schapen. Deze liefde heb ik overgenomen van mijn ouders, die een boerderij hebben in het buitengebied van Putten. Daar staan ook mijn twee paarden gestald en hier ben ik daarom ook vaak te vinden.

Momenteel geef ik als veearts les in Barneveld, waarbij ik dierenartsassistenten in opleiding meer leer over de boerderijdieren. Zo leer ik ze welke ziektes er allemaal voorkomen, maar ook hoe je een keizersnede uitvoert en welke medicijnen er allemaal beschikbaar zijn. Tijdens mijn studie en vooral ook tijdens het uitvoeren van mijn vak sta ik dagelijks versteld van de kracht van God en hoe wonderlijk alles gemaakt is. Over alles is nagedacht! Heeft u ooit wel eens een ‘nageboorte’ oftewel de placenta van een koe gezien? Wonderlijk hoe er een verbinding is tussen koe en kalf in de baarmoeder. Hierdoor krijgt het kalfje alles wat hij nodig heeft om te kunnen groeien. Prachtig toch?!

Verder hou ik erg van tuinieren en mijn moestuintje. Ongelooflijk hoe er uit zo’n klein zaadje een plant kan groeien, die wij dan vervolgens weer kunnen opeten. Zo mooi heeft de Heere de wereld gemaakt en daar mogen we dankbaar voor zijn!

Ik geef de pen door aan mijn schoonzus: Marjolijn Bos-Schipper.   

Laat er licht zijn

We zijn aan de praat. Zij als Bosnische vrouw in Nederland en ik in Bosnië en Herzegovina. Ze is op zoek naar antwoorden en stelt vragen. Nieuwsgierig wat ze van de Bijbel kan leren. We beginnen maar gewoon bij het begin, bij Genesis 1.

Elke vrijdagavond hebben we samen een online Bijbel leesuurtje. Niet al haar vragen kunnen wachten. Halverwege de week stuurt ze me een appje. „Vieren jullie kerstfeest? Staat het ergens in de Bijbel, dat je dit moet vieren?“ Haar vragen zetten me aan het denken. Logica en traditie worden bevraagd. Leerzaam om terug te gaan naar de kern. Opnieuw stuurt ze een berichtje. “Vieren jullie advent? Ik weet inmiddels ook wat dát betekent.” Opnieuw gespreksstof. Ineens ontdekken we samen een rode lijn van Genesis 1 naar de geboorte van Jezus. God zei namelijk: “Laat er licht zijn”. Zo is God. Hij is de God van licht, van nieuw leven. Er is herkenning in ons eigen leven. We vertellen het aan elkaar. Het licht is ons opgegaan toen we God leerden kennen. God stuurde Zijn Zoon Jezus, HET Licht van de wereld. God spreekt nog altijd: “Laat er licht zijn”. Hij spreekt en dient Zich aan. Hij laat het licht vallen op Zijn eniggeboren Zoon, Die het Licht van de wereld is. De Heere God gaat er tot op de dag van vandaag mee door. Hij dient Zich nog steeds aan in mensenlevens. Totdat Jezus terugkomt. Daar zien we naar uit. Verwachtingsvolle adventsweken anno 2022.

Oud en nieuw

Lezen: Psalm 102

Het jaar 2022 ligt achter ons. En op de drempel van ’oud en nieuw’ bekijken we ons leven voor het aangezicht van God. We doen dat met Ps. 102.

Het is geen vrolijke psalm. In de eerste twaalf verzen klaagt de dichter over zijn leven. Van alle kanten zit hij in het nauw. Hij voelt zich door God verlaten. En roept het uit: Mijn dagen gaan heen als een langer wordende schaduw en ik verdor als gras. Dat is oudjaar op z’n slechtst: Uren, dagen, maanden, jaren, vliegen als een schaduw heen. Het is de persoonlijke ervaring van de dichter.

Maar daar blijft hij niet in vastzitten. De psalm loopt uit op die laatste verzen 28 en 29. Daarin klinkt hoop en vertrouwen. Laat onze kinderen veilig wonen en geef ook hun kinderen Uw bescherming. Bij de Heere onze God mogen we ons thuis voelen en geborgen weten. Voor het heden en voor de toekomst. Met deze God kunt u de toekomst tegemoet! Wat die toekomst ook brenge moge! Ook als we onze eigen levensgang niet kunnen herkennen in die van de dichter. Ook als we helemaal geen mensen zijn die onze zorgen en noden niet meer kunnen dragen. Want deze dichter vertelt zijn eigen gevoelens en ervaringen niet om andere mensen uit te sluiten. Nee, in het middendeel van de psalm zoekt hij juist de gedeelde ervaring van heel het volk van God, de gedeelde ervaring van moeite en verdriet maar ook van verlossing en uitredding. Er is beweging en ontwikkeling in deze psalm, de beweging van het geloof.

Ps. 102 zingt over God Die Zich naar mensen neerbuigt, hen bevrijding en verlossing geeft. Het gaat over God Die nabij is, Die trouw is, Die trouw blijft tot in eeuwigheid. God Die er is voor zijn kinderen, God Die je aanroepen mag, God Die luistert, Die hoort. Zo is onze God! Altijd Dezelfde, Hij is het Die Zijn trouw betoont. Daar mogen we op vertrouwen ook in 2023.

Het jaar 2022 wat was het vergankelijk en vol verandering. Grote plannen en verwachtingen die we hadden, wat is ervan uitgekomen? Misschien ziet u uw eigen leven in deze psalm helemaal werkelijkheid worden. Erkent u de vragen, de angst, de pijn, het verdriet en misschien ook wel boosheid, ontreddering en wat nog meer, vul het maar in… Als dat alles nog zo heftig in uw leven aanwezig is en soms ook zo in de weg kan staan, zelfs dan … wil de Heere Jezus in u wakker roepen. Ik hoor Hem zeggen: maar Ik ben erbij, kom tot Mij! Mag dan uw antwoord zijn: Heere, tot wie anders zullen wij heengaan, U hebt woorden van eeuwig leven.

Laten we zo naar de toekomst kijken.

Een nieuw jaar ligt voor ons. Niemand van ons weet of hij of zij volgend jaar weer nieuwjaar zal vieren. Als zelfs hemel en aarde verslijten, wie zegt ons dat niet ook in ons leven de slijtageplekken zichtbaar worden? We zijn als gras, door zon verdord, vervluchtigd als een droom. Ook onze plannen en verwachtingen, onze hoop en ons verlangen, laten we het allemaal meenemen naar de Heere onze God.

Op onze kalender gaan we van 2022 naar 2023. Maar hoog boven onze kalender staat Gods kalender, die de jaren heel anders telt. Dat mag ons rust geven! Met Zijn liefde omringt Hij ons leven. Ga in het nieuwe jaar met God en Hij zal met je zijn!                                                                         

 ds. C. Mijderwijkl

Bezinning op het vermogen (4)

Zoals eerder genoemd in de kerkbode heeft het College van Diakenen besloten om buiten de reguliere gelden een deel van het vermogen vrij te maken om op plaatselijk, landelijk en wereldwijd niveau diaconale projecten te ondersteunen. Eén van de projecten is Stichting Grensverleggende Talenten in Putten (SGVT).

We hebben SGVT gevraagd om hierover iets te schrijven.

Achttien jaar geleden is de stichting opgericht en is een zorgboerderij gevestigd op het landgoed Stormbroek. Een organisatie die mensen begeleidt met autisme, verstandelijke beperking en niet-aangeboren hersenletsel. De een-op-een-begeleiding, gegeven door professionele begeleiders, geeft zowel de jongeren als de volwassenen de mogelijkheid om zich in zijn of haar eigen tempo verder te ontwikkelen. Zorg op maat.

Dit gebeurt op een kleinschalige locatie, waar rust, natuur en dieren samenkomen. Door het geven van zorg aan dieren en gewassen worden de deelnemers aangesproken op hun mogelijkheden om zelf zorg te geven in plaats van alleen zorg te ontvangen. Hierdoor ervaren zij de kracht van hun mogelijkheden. De werkzaamheden/activiteiten vinden plaats op en rondom de locatie van de SGVT.

 

In de afgelopen jaren heeft de SGVT zich verder ontwikkeld met uitbreiding van een woonvorm met zeven appartementen (24-uurs zorg) en een gezamenlijk appartement. Daarnaast zijn er vier appartementen voor begeleid wonen en hebben wij een timmerwerkplaats aan de Industrieweg.

 

Wij willen onze dank uiten aan de Hervormde Gemeente te Putten. In overleg met het College van Diaken is besproken waar financiële hulp nodig was. De vloer in het gezamenlijke appartement was flink aan vervanging toe. Tot onze grote verrassing werd er een budget beschikbaar gesteld voor het uitzoeken van een nieuwe PVC-vloer en ook werd een bedrag beschikbaar gesteld voor het verven van de muren en plafond. Zowel de bewoners als de begeleiders genieten elke dag van het mooie resultaat dankzij uw gift.

 

Ook de SGVT heeft te maken gehad met de coronaperiode. Dit was voor iedereen een moeilijke tijd, ook financieel. Daarom is het zo fijn dat de SGVT giften mag ontvangen. Nogmaals onze hartelijke dank!!

Meer info over het werk van de SGVT kunt u vinden op www.sgvt.nl

 

Het College van Diakenen heeft besloten om opdracht aan de SGVT te geven voor het maken van houders voor de collectezakken. Deze houders worden dan met collectezakken bij de uitgang geplaatst waar u uw liefdegaven in kunt doen. Zodra deze houders klaar zijn, zullen deze de schalen bij de uitgang vervangen.

Rubriek Geef de pen door

Hallo allemaal,

De pen kreeg ik van Joke, mijn schoonzus.
Mijn naam is Gijsje Franke en ik ben in Putten geboren en opgegroeid.
Ik ben getrouwd met Gerard en we wonen met veel plezier in ons dorp. We hebben drie kinderen gekregen, waarvan de oudste niet meer bij ons is. In grote dankbaarheid kregen we dit jaar twee kleinkinderen: Maarten en Naomi. Wat een groot geschenk. Om de week mag ik op Maarten passen die in Leiden woont. Helemaal leuk!! Daarnaast ga ik zo vaak het kan naar Naomi die in Zwolle woont.

Mijn werkzaamheden zijn drie dagen in de week in de Trimsalon waar ik altijd ‘Groot Nieuwsradio’ aan heb staan; mooie muziek en mooie gesprekken. Verder werk ik ook op ‘De Kleine Voordijk.’ Samen met meerdere collega’s maken we de gebouwen schoon. In de winter maak ik ‘De Arendshof ‘schoon met nog een aantal vrijwilligers. Eén dinsdagavond in de maand ga ik naar de gesprekskring o.l.v. C. Visser. Waardevol en leerzaam om daar bij te zijn. In onze straat vieren we met een aantal buurvrouwen de verjaardag altijd gezellig, zo blijven we op de hoogte. Mijn hobby’s zijn haken, breien en knutselen met verschillende materialen. Als we vakantie hebben, gaan we graag een knooppuntenroute fietsen in een van onze provincies. Wij willen ook de boeren veel wijsheid en Gods zegen toe wensen in deze lastige tijd.
Ik geef de pen door aan onze nicht Heidy Schipper.

Woord en Daad

Het is enige tijd geleden dat u van ons gehoord heeft als ‘Woord en Daadcomité Putten.’ Door alle beperkende (corona)maatregelen, viel het voor ons niet mee de acties zoals gebruikelijk te organiseren. Gelukkig konden de zomerfietstochten wel doorgaan. We hebben daar verschillende trouwe, maar ook nieuwe fietsers mogen ontmoeten. Hartelijk dank voor uw deelname.
Daarnaast hebben we afscheid moeten nemen van twee trouwe comitéleden te weten Adriana Geertsma en Gerrie Bakker. Ze zijn jaren lid geweest van het comité en hebben veel gedaan voor onze verre naasten. Wij willen hen hier, in de kerkbode, dan ook nog hartelijk voor bedanken! Door dit afscheid zijn wij nog opzoek naar enthousiaste comitéleden.

Is dit iets voor u/jou?

Wil je meer weten?

Mail gerust naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Collecte

Nu is het tijd om weer vooruit te kijken. Omdat we minder acties hebben kunnen organiseren en ook de huis-aan-huis-collecte vervallen is, willen we dit jaar afsluiten met een digitale collecte!
Heeft u de acties, net als wij, gemist? Draagt u onze verre naaste een warm hart toe en heeft u de ruimte om deze verre naaste financieel te ondersteunen? Mogen we rekenen op uw onmisbare hulp tijdens de digitale collecte? Overmaken kan via de QR-code.

Heeft u liever een betaallink? Stuur dan een appje naar: 06-33908035

Wij ondersteunen nog steeds het project Vitaal Fital in Ethiopië waarbij we de boeren helpen om een mooi bedrijf op te zetten zodat voedsel lokaal geproduceerd kan worden!
Het nieuwe jaar hopen we ook met een mooie actie te starten!
Daarover leest u hieronder meer:

Rubriek This is my song, my book

Hallo!  Ik ben Ruud van Zeumeren.

Zingen is een groot plezier in mijn leven. Zelf zing ik al een hele tijd bij ‘Fontanus.’

Momenteel luister ik veel naar mannenkoor ‘Espressione’ en naar het jeugdkoor ‘igdaljahu.’ Zoek het eens op internet; er staan prachtige uitvoeringen op!

Een bekende uitdrukking is: Zingen is bidden in het kwadraat.

Zingen is een natuurlijke en spontane manier om de Heere te eren en te aanbidden, tot Hem te spreken en naar Hem te luisteren. Het is gebed en lofprijzing die diep uit ons hart komen. Het helpt ons om dichter tot God te komen in dankbaarheid, in vreugde en zelfs als we ons alleen en moedeloos voelen. En wat een voorrecht dat wij dan mogen weten van die mooie toekomst die ons wacht. Dat verwoordt het lied ‘Eens komt die dag’ van bovengenoemd mannenkoor:

Eens komt de dag

dat ik U ontmoeten mag

met een schare die niemand tellen zal

Een menigte rondom Uw troon

Geen zorg geen pijn

voor altijd bij U te zijn

Geen dag, geen jaar maar tot in eeuwigheid

en dat dankzij het werk van Uw Zoon

 

met hart en stem

zingen wij tot eer van Hem

verlangend naar het hemels Jeruzalem

u prijzen Heer om wie U bent

 

Als we dit lied met ons hart mogen zingen, zal dat een diepe innerlijke rust geven. Nu mogen wij nog zingen met stamelende stemmen, straks bij Hem, zullen wij eeuwig zingen in een koor die niemand tellen kan. Wat een uitzicht!

Tenslotte een tip:

Sluit u/jij je aan bij een koor; naast de mooie persoonlijke contacten is het een versterking van je geloofsleven!

Ik geef de pen door aan Alex Kroon, een trouw luisteraar van de vrijdagavondzang.

Info van de HGJB

Gebed voor het jeugdwerk 

De HGJB zet zich ervoor in om jongeren van de gemeente bij Christus te brengen. Ze doet dat in afhankelijkheid van God, zonder wie ons werk geen zin heeft. Daarom vraagt ze om de volgende onderwerpen mee te nemen in het gebed.  

Bid voor predikanten, (jeugd)ambtsdragers en jeugdwerkleiders dat zij wijsheid en de leiding van de Heilige Geest ontvangen voor het leidinggeven en dat zij hun werk met liefde en zorg voor de jongeren doen. 

Dank voor het jeugdwerk dat opgestart is. Voor allerlei manieren waarop kinderen, tieners en jongeren in gesprek zijn over het Evangelie.

Bid dat er geschikte kandidaten worden gevonden voor ontstane vacatures bij de HGJB, zodat het werk kan worden voortgezet. Bid ook dat er voldoende vrijwilligers beschikbaar zijn die zich willen inzetten voor de HGJB.

HGJB-kerstconferentie 2022: Leef in vrijheid

Uit een korte peiling onder HGJB-jongeren bleek dat 90% van hen behoefte heeft aan een plaats waar ze andere jongeren kunnen ontmoeten en meer leren over God en henzelf. Laat de HGJB-kerstconferentie nu zo'n plaats zijn! Daarom organiseert de HGJB in de kerstvakantie weer de HGJB-kerstconferentie. Van 28-30 dec. ontmoeten jongeren elkaar en krijgen ze verdieping in de samenkomsten en workshops. Het thema van de HGJB-kerstconferentie 2022 is ‘Leef in vrijheid!’ We willen allemaal in vrijheid leven, maar lukt dat wel? Op de kerstconferentie staan we stil bij wat echte vrijheid is en hoe jij daaruit kan leven. Nodig de jongeren uit jouw gemeente uit voor dit bijzondere evenement! Aanmelden kan via HGJB.nl/KC

Postzegelactie GZB en Kerk in Actie

De postzegelactie van de GZB en Kerk in Actie levert jaarlijks zo'n € 18.000,- op. De moeite waard dus! 

Meedoen kan heel eenvoudig:

  • De postzegels kunnen worden ingeleverd bij het Kerkelijk Bureau. Knip postzegels ruim van de envelop. Knip geen postzegels van ansichtkaarten.
  • Ansichtkaarten kunnen ook worden ingeleverd. Een ansichtkaart is een enkele kaart, met aan de ene kant een afbeelding en aan de andere kant ruimte voor adres en postzegel. Dubbele kaarten hebben geen verkoopwaarde en belanden bij het oud papier.

Spaart u ook (weer) mee? 

GZB zoekt nieuwe zendingswerkers

Wilt u, wil jij van betekenis zijn in Gods wereldwijde kerk? De GZB heeft verschillende vacatures; niet alleen voor predikanten en evangelisten, maar bijvoorbeeld ook voor artsen, jeugdwerkers en marketeers. Wat je opleiding en achtergrond ook is, denk er eens serieus over na hoe je je talenten kunt inzetten binnen de wereldkerk. En wie weet is een van de volgende vacatures wel iets voor jou!

Jeugdwerker Albanië - Ben je een enthousiaste jeugdwerker? De nog jonge kerk in Albanië kan je hulp goed gebruiken! Ze hebben weinig ervaring in het jeugdwerk en daarom behoefte aan training en begeleiding.

Gemeentetoeruster Costa Rica - Hebben de meest kwetsbaren in de samenleving je hart? Voor de kerk in Costa Rica zoeken we een gemeente-toeruster om lokale gemeenten te helpen om handen en voeten te geven aan het geloof.

Marketeer Peru - Het mooiste ‘product verkopen’ dat er bestaat? Als ervaren marketeer/communicatietalent kun je de kerk in Peru helpen bij hun droom om nieuwe gemeenten te stichten.

Kijk voor meer info en een overzicht van alle vacatures op www.gzb.nl/vacatures.

 Aanvullend Bezoekwerk –

‘Praten, praten, praten, dat helpt écht’

Een open brief aan jongeren in Nederland, van…. koningin Máxima. Ze roept jongeren (en volwassenen) op om over gevoelens als stress of verdriet met elkaar in gesprek te gaan. Uit diverse onderzoeken komt naar voren dat veel jongeren mentale problemen hebben. In de praktijk blijkt dat ze met hun gevoelens van onbehagen en somberheid blijven rondlopen. En daar knap je niet van op.

Lars vindt het lastig om onder ogen te zien, maar als hij eerlijk is, moet hij toegeven dat het laatste half jaar heel taai voor hem was. Al voor de zomervakantie stapelden de dingen voor zijn gevoel zich op. Wat een drama: de vader van zijn vriend is overleden. Zal dat bij hen thuis ook kunnen gebeuren? En dan dat gedoe met Rusland, hij kan het niet naast zich neerleggen. Bij zijn vrienden durft hij er niet meer over te beginnen. Bij het begin van het nieuwe schooljaar is zijn motivatie ver te zoeken. Waar doe ik het allemaal voor? Is het wel normaal dat je als je 17 bent met zo weinig vertrouwen naar de toekomst kijkt? Lars schaamt zich voor zijn ouders, dat hebben ze toch niet aan hem verdiend? Zijn moeder merkt wel dat hij niet goed in zijn vel zit. ‘Is het makkelijker om met iemand anders te praten dan je eigen ouders? Zal ik eens vragen of iemand van de kerk een keer tijd voor je heeft?’ Lars kan zijn hart luchten bij een aanvullend bezoekwerker. Hij begrijpt Lars, het is een enorme opluchting voor hem.

‘Je bent niet alleen’ schrijft koningin Máxima. Het is niet vreemd als je het (een tijd) niet ziet zitten. Mensen hebben elkaar nodig. Als gemeente staan we om je heen. Sámen hebben we de Heere nodig, Hij geeft rust en toekomstperspectief.

Luisterend oor

Naast de pastorale zorg van ambtsdragers is er een team van aanvullend bezoekwerkers in onze gemeente beschikbaar. Medegemeenteleden die een luisterend oor bieden en de mogelijkheid hebben regelmatig op bezoek te komen. De bezoekwerker heeft de cursus psycho-pastorale toerusting gevolgd en een belofte van geheimhouding afgelegd.

Informatie:

Ligt jouw of uw vraag misschien op een ander terrein? Zou u willen gebruikmaken van ‘Aanvullend Bezoekwerk’ vanwege het omgaan met chronische ziekte, echtscheiding, depressieve gedachten of rouw?

Bespreek dit met uw/jouw wijkpredikant of wijkouderling. Of neem contact op met:

M.M. Jonker-Hakkert, coördinator Aanvullend Bezoekwerk,

tel. 0341- 357766

email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

RUBRIEK ACHTERPAGINA

Rubriek interview

Wat gebeurt er zoal in onze gemeente? Een gemeentelid vertelt.
Deze week: Francien van den Dool over de Liedjestrein.

Kun je wat over jezelf vertellen?
Ik ben Francien, getrouwd met Daniël en moeder van vier dochters. Houd van
zingen en muziek. Zing samen met mijn man bij De Lofstem en de V.V.K.

Hoe en wanneer ben je al bij de Liedjestrein betrokken geraakt?
Ik ben gevraagd bij de opstart van de Liedjestrein in 2008 en heb toen een aantal
jaren meegedraaid. Destijds ben ik gestopt omdat de tijd onhandig werd i.v.m. het
middagslaapje van onze jongste. In 2016 werd ik weer benaderd en heb ik m’n
taak weer hervat.


Hoe ziet een uurtje Liedjestrein eruit?
We starten de Liedjestrein altijd met zingen van ‘Hé, ga je mee naar de
Liedjestrein’, daarna noemen de kids hun naam en zingen we Bijbelse liedjes.
Na een half uurtje wordt er een interactief Bijbelverhaal verteld, dan krijgen de
kids een glaasje limonade en een snoepje. Daarna zingen we nog een aantal
liedjes met veel bewegen. We sluiten altijd af met ‘Zegen ons Heer’ Jezus’ van
Jan Visser.


Wat maakt dat je dit zo graag doet?
De kids zijn altijd erg enthousiast, als ik ze in het dorp of kerk tegenkom dan
vragen ze: Wanneer is het weer Liedjestrein?
De kids zingen altijd heerlijk mee en hun leeftijd vind ik erg leuk. Daarnaast
vind ik het belangrijk dat kinderen jong leren zingen over God, want dat
vergeten ze nooit meer.
Zingen is 2 x bidden. Zijn Naam zal eeuwig eer ontvangen!


Wat is jouw favoriete kinderlied?
Het lied waar we mee afsluiten ‘Zegen ons Heer’ Jezus’ vind ik o.a. erg mooi,
daarnaast natuurlijk nog vele meer.

De Parel-Staete verwelkomt graag een nieuwe bewoner

Midden in het centrum van Putten is ‘Parel-Staete’ te vinden. Winkels en overige voorzieningen zijn dichtbij. Op deze mooie woonlocatie van Stichting Sprank is plaats voor een nieuwe bewoner. In de ‘Parel-Staete’wonen acht mensen met een (licht) verstandelijke beperking zelfstandig begeleid. De bewoners zijn tussen de 30 en 55 jaar. Ze beschikken over een eigen appartement. Bewoners eten een paar keer per week samen en ontmoeten elkaar in de gezamenlijke ruimte.

Christelijke begeleiding

Gedreven door de liefde van God geeft Sprank ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. ‘We geloven dat iedereen van betekenis mag zijn in dit leven en daar begeleiden we de bewoners graag bij. Waar dit kan, doen we dat met familie en andere mensen die bij de cliënt horen.’

Interesse?

Kijk op www.stichtingsprank.nl voor meer informatie. Of neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 088 0070700.

Het ene been en het andere

Tijdens een bezoek aan Sarajevo, hoofdstad van Bosnië en Herzegovina (BiH), stapten we  over de beroemde ‘streep’ in het centrum. Je staat het ene moment letterlijk met je ene been in het gedeelte met de letter ‘O’,  waar alles de Ottomaanse architectuur en cultuur uitstraalt en met je andere been sta je nog in het deel met de letter ‘W’ waar de Habsburgse invloeden allesoverheersend zijn. Twee totaal verschillende tijdperken in de geschiedenis van Bosnië en Herzegovina wat wij slechts als toeristen kunnen observeren. Mijmerend stellen we onszelf de vraag: “Waar staan wij nu?“ Als we dat persoonlijk voor het leven van alle dag beantwoorden, moeten we zeggen dat we met ons ene been hier staan en met ons andere been nog in Nederland. We vinden dat prima, zijn dankbaar voor de sociale media die daarin een rol spelen. Intussen ervaren we een kloof tussen de ‘O’ van Oost-Europa en de ‘W’ van West-Europa. En toch ook weer niet. Want we staan met ons ene been in het Koninkrijk van God en zien en horen daar getuigenissen van. We ervaren dat we met ons andere been in een wereld staan die nog niets van Gods Koninkrijk kent. Nog niet. Want tijdens ons bezoek aan Sarajevo hoorden we juist dat de kleine protestantse gemeentes een conferentie hadden georganiseerd waar 200 jongeren aanwezig waren. Christenjongeren die hun nog niet gelovige vrienden hadden meegenomen. Hopelijk zijn die inmiddels over de streep van Gods Koninkrijk getrokken.

Zendingswerk kan niet zonder gebed

Een van de belangrijkste gereedschappen voor zending en evangelisatie; zo wordt het gebed ook wel genoemd. Misschien zelfs wel het belangrijkste stuk gereedschap. Zoals ademen voor ons van levensbelang is, is gebed onmisbaar voor het zendingswerk. De GZB deelt dan ook elke dag een concreet gebedspunt.

Bidt u mee?

Dat kan via www.gzb.nl/gebed. Wilt u vandaag in het bijzonder bidden voor het volgende gebedspunt: “De oogst is wel groot, maar er zijn weinig arbeiders. Bid daarom tot de Heere van de oogst dat Hij arbeiders in Zijn oogst uitzendt” (Luk. 10:2).

De GZB heeft verschillende vacatures. Bid dat er mensen zijn die zich geroepen voelen om hun talenten in te zetten binnen Gods wereldwijde kerk.

Bezinning op het vermogen (2)

Zoals eerder genoemd in de kerkbode heeft het College van Diakenen besloten om buiten de reguliere gelden een deel van het vermogen vrij te maken om op plaatselijk, landelijk en wereldwijd niveau diaconale projecten te ondersteunen. Een van de projecten is Pioniersplek Geloven in BoTu. We hebben Nico van Splunter (pionier Geloven in BoTu en coördinator Yess!) gevraagd om hierover iets te schrijven.

Deze plek in de Rotterdamse wijk Bospolder-Tussendijken is ontstaan uit Protestantse Gemeente Geloven in Spangen en begon ruim 15 jaar geleden zelf als pioniersplek van de Protestantse Kerk. Inmiddels is deze Christelijke gemeenschap in de wijk Spangen een zelfstandige PKN-gemeente geworden. Tegelijkertijd leefde het verlangen om het goede nieuws van het Evangelie ook verder te brengen in wijken waar de kerk al decennia lang grotendeels verdwenen was. Bospolder-Tussendijken is een multi-etnische wijk en de armste wijk van Nederland (zo’n 25% van de bevolking zit onder, en ruim 60% nét boven het bestaansminimum).

Tijdens de coronacrisis zijn 850 voedselpakketten verspreid en werd gemerkt dat er ook veel structurele armoede is waar vanuit de overheid te weinig aandacht voor is. Om die reden is weggeefwinkel Yess! geopend. Hier kunnen wijkbewoners met een kleine beurs terecht voor kleine donaties (brood, groenten, vlees en fruit etc.). Dagelijks maken zo’n 100-150 gezinnen gebruik van Yess! Veel van deze gezinnen zijn (nog) niet bij de voedselbank aangemeld. Vaak is er sprake van schaamte, of weet men de weg naar hulpverleners niet goed te vinden. Door middel van gesprekken met onze actieve vrijwilligers, die buurtbewoners (en tegelijk ook ervaringsdeskundige in armoede) zijn, wordt er gewerkt aan vertrouwen en worden bewoners doorverwezen naar de maatschappelijk werkers die ook te vinden zijn in Yess! Daarmee is de link met de hulpverlening kort en snel gelegd, zodat er ook gewerkt kan worden aan perspectief voor gezinnen. Op deze manier werken we aan vroeg-signalering waardoor mensen veel eerder hulp krijgen die nodig is waardoor eventuele schulden en daaraan gerelateerde stress sterk verminderd kunnen worden.

Door de relaties ontstaan ook andere activiteiten als taallessen, kinderactiviteiten en maaltijdprojecten. Een aantal buurtbewoners gaf aan dat ze ook meer willen weten over de Bijbel en het christelijke geloof. Inmiddels bezoekt een aantal van hen de laagdrempelige vieringen die we nu maandelijks organiseren.

Zo zijn we een kerk-in-wording waar diaconaat en missionair-zijn hand in hand gaan. We zijn blij met alle groei, positieve geluiden uit de wijk en betrokkenheid van kerken in het land die we ervaren als zegen van onze God Die Zijn kerk bouwt!

Sociale media

In onze tijd maken velen en vooral onze jongeren intensief gebruik van de sociale media (o.a. Wattsapp, Facebook, Twitter, Linkedln e.a.)

Er worden dan vele uitingen van ongenoegen, scheldpartijen, verdachtmakingen, oproepen tot verzet etc. gedaan. Maar er worden ook foto’s en filmpjes getoond en gedeeld ( Snapchat, Instagram, TikTok ) In de meeste gevallen gebeurt dit anoniem en is dit des te gevaarlijker en is het asociaal.

Wees hiermee uiterst voorzichtig en ga er op een positieve en waardevolle wijze mee om!

Het is veel mooier om via deze moderne middelen Gods naam groot te maken. Zo schreef één van onze jongere gemeenteleden op Facebook:

Gebed:
Door te bidden blijven we voortdurend in contact met God, dat is het doel van ons geloofsleven. Een leven zonder gebed is een krachteloos leven, een met gebeden gevuld leven is een zuiver en waardig leven.
Daarom bidden wij ook altijd voor u dat onze God u de roeping waardig acht en Hij al het welbehagen van Zijn goedheid en het werk van het geloof met kracht volbrengt.”          (2 Thess.1:11)

Verdeling energietoeslag in Putten

De energieprijzen zijn de laatste maanden enorm gestegen. Dit kan heel wat huishoudens in de problemen brengen. Alle inwoners, waarvan het inkomen lager is dan 120 % van het sociaal minimum ( € 1.777,-) krijgen een toeslag van € 800. Als diaconie hebben we hier oog voor. Het kan zijn dat niet ieder deze toeslag nodig heeft. Het is ook mogelijk dat iemand ondanks deze toeslag toch in financiële problemen komt. We bieden als diaconie de mogelijkheid om huishoudens die deze toeslag niet (geheel) nodig hebben deze te delen met huishoudens die niet genoeg hebben aan deze toeslag. De energierekeningen kunnen immers onderling behoorlijk verschillen. Het rekeningnummer van de diaconie NL50RABO0930408896 staat open voor een gift onder vermelding ‘verdeling energietoeslag’. Komt u ondanks de ontvangen toeslag alsnog in de problemen, neem dan in alle vrijmoedigheid contact op met de diaconie (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Wij zijn er voor u en voor elkaar.

                                           

  Wat is PraatPaalPutten?

Jeannette vertelt: PraatPaalPutten is opgericht om kinderen en jongeren bij te staan als zij te maken krijgen met rouw, echtscheiding of pesten. Het bestaat al een aantal jaren en is een initiatief van verschillende kerken. Inmiddels is ook de Hervormde Kerk hierbij aangesloten. Kinderen worden vaak aangemeld via ouders of de leerkracht. Twee keer per jaar (rond de voorjaars- en rond de herfstvakantie) draaien er groepjes in de PraatPaalruimte in de Gereformeerde Kerk. Zij komen vijf keer bij elkaar om door middel van spelen, praten en knutselen te leren hun gevoelens en gedachten te benoemen en een plekje te geven in hun proces. Er wordt gesproken over hoe het was, hoe het nu is, hoe je verder kunt gaan en wat het met je doet. Ook is individuele begeleiding mogelijk. De kinderen/groepjes worden altijd door twee medewerkers van PraatPaalPutten begeleid. Op dit moment wordt er ook bekeken of ze wat kunnen betekenen voor mensen die gevlucht zijn uit Oekraïne.