De kerkbode "Rondom het Woord" verschijnt wekelijks en is een officieel orgaan van de Hervormde Gemeente te Putten. 

Verschijningsdata kerkbode 2024

Eindredactie 
Ds. C. Mijderwijk Larikstraat 5 3881 EK Putten
Tel. (0341) 753318  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kopij
Uiterlijk maandagmorgen vóór 12:00 uur bij de administratie bezorgen, bij voorkeur via het volgende email-adres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

Advertenties
Opgave, eveneens maandagmorgen vóór 12:00 uur bij de administratie bezorgen, bij voorkeur via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 

Abonnementenadministratie 'Rondom het Woord'
Aanmeldingen, mutaties of beëindiging van een abonnement op 'Rondom het Woord' kunt u het beste doorgeven via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
of u kunt het doorgeven tijdens de openingstijden van het Kerkelijk Bureau.

Abonnementsprijs vanaf 2022
€ 37,50 per jaar
€ 47,50 postabonnement

Bankrekening 'Rondom het Woord'
Het bankrekeningnummer dat u kunt gebruiken voor het overmaken van het abonnementsgeld is:
IBAN: NL 62 RABO 0373727232  t.n.v. Adm. 'Rondom het Woord'

Bezorging
Wijziging van tijdstip melden klacht bezorging kerkbode per 1 mrt. 2024

Wekelijks (m.u.v. de vakanties) wordt de kerkbode bij u bezorgd voor vrijdag 17.00 uur. Mocht dit niet het geval zijn dan kunt u dit doorgeven tot vrijdagavond 21.00 uur per mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of per app op 06-82499414. Per telefoon kunt u dit doorgeven op vrijdagavond van 19.00–21.00 uur op telefoonnummer 06-82499414. Er zal dan geregeld worden dat u alsnog de kerkbode krijgt voor de zondag.

U kunt deze gegevens ook vinden in het colofon op de achterzijde van de kerkbode en op www.hervormdputten.nl.

 

Druk en Afwerking
Reprovinci, www.reprovinci.nl

 

 

 

Welkom op de website van de Classis Veluwe

Houd van ze!

Dat was de korte samenvatting van de inleiding over grijs en groen – samen leren geloven. Corine Nagel vertelde over hoe jongeren leren geloven en wat je daar in de gemeente aan en mee kunt doen. Op de website staat een uitgebreider verslag en de presentatie. Op 28 mei krijgt dit een vervolg waarbij de deelnemers met elkaar in gesprek gaan. De classicale vergadering heeft besloten dat gemeenten een geldelijke stimulans kunnen krijgen voor een vernieuwend initiatief.  

Lees verder op de website: pknclassisveluwe.nl/verslagen

Gerrit Bok, scriba cv Veluwe

Grijs en groen - over generaties in de kerk

Geïnteresseerd in en wil je meepraten over generaties in de kerk?

We hebben Corina Nagel-Herweijer uitgenodigd op twee classicale vergaderingen ons daar meer over te vertellen. Zij heeft onderzoek gedaan naar de wijze waarop jongeren binnen de Protestantse Kerk in Nederland leren geloven. Op de eerste avond deelt zij met ons de belangrijke inzichten uit het onderzoek. Er is ook ruimte voor vragen. Op de tweede avond zoeken we verdere verdieping. Er zijn dan meerdere gesprekstafels waaraan je met elkaar in gesprek gaat over een bepaald thema. Bijv. thematafel ‘leren geloven als je weinig andere christenen kent’ of ‘welke factoren stimuleren het leren geloven van jongeren’. We hopen dat we elkaar aan deze tafels ook kunnen inspireren en/of waardevolle ideeën met elkaar kunnen delen.

Iedereen die in de gemeente werkt met kinderen en jongeren en natuurlijk ook andere geïnteresseerden zijn van harte welkom! We stellen het op prijs als je doorgeeft als je van plan bent te komen. Stuur dan een mail aan de scriba van de classis: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Kijk ook op de website pknclassisveluwe.nl in de agenda van 13 februari.

De eerste avond:  13 febr., 19.30-20.45 uur; Eben-Haëzerkerk, Zonnedauw 8, Apeldoorn.

De tweede avond: 28 mei, 19.30-20.45 uur; Kerkelijk Centrum De Regenboog, Biezenplein 1, Harderwijk.

Gerrit Bok, scriba classicale vergadering Veluwe

Ontmoeten op de Veluwe

Onze classispredikant, dr. Wilbert van Iperen, schrijft regelmatig een nieuwsbrief onder de naam ‘ontmoeten op de Veluwe’. Als classispredikant bezoekt hij alle gemeenten en voorgangers en gaat ook in verschillende gemeenten voor. Op deze wijze is hij het gezicht van de kerk op de Veluwe. In zijn Nieuwsbrief schrijft hij als eerste een bezinnend/meditatief artikel. Deze keer gaat het over Staakt de strijd n.a.v. Ps. 42 en Ps. 46. Daarna kondigt hij alvast de classicale vergaderingen aan die gaan over grijs en groen. Dit is één van de speerpunten voor de komende tijd en gaat over generaties in de kerk. Daarna stellen de Kerk-in-Actie-consulenten zich voor. Dat zijn Jaantje Vink en Arjen Overweg. Zij vertellen ook iets over hun werk. U leest dan verder over het ontbijt op de basisschool in Apeldoorn dat mede verzorgd wordt door vrijwilligers van de kerken.

U wordt een blik gegund op de generale synode. De aankondiging van de bidstond in Barneveld voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Altijd al theologie willen studeren?

De PThU houdt een enquête onder jongeren die interesse hebben in deze studie.

De nieuwsbrief besluit met een gebed van de aartsbisschop van Canterbury, dr. Justin Welby.

In de nieuwsbrief is ook ruimte voor wat gemeenten bezighoudt en breder willen delen. De nieuwsbrief wordt ook op de website gepubliceerd en daar staan ook de nieuwsbrieven die in de loop van de tijd verschenen zijn: pknclassisveluwe.nl/nieuwsbrief_1.

Gerrit Bok,

classicale vergadering Veluwe

Veilige kerk

De classicale vergadering heeft gesproken over het invoeren van de VOG op voorstel van de generale synode. Voor de gemeenten is dat een hele operatie. Goed om over na te denken hoe je dat op een goede en handige manier doet. We hebben ook gesproken over het nieuwe beleidsplan; er treden nieuwe afgevaardigden aan uit verschillende gemeenten en daar zijn we heel blij mee. We hebben ruim aandacht besteed aan het afscheid van onze voorzitter Martin Morsink. Lees verder in de impressie op de website pknclassisveluwe.nl/verslagen. Ook het nieuwe beleidsplan staat op de website pknclassisveluwe.nl/classisveluwe_1.

Gerrit Bok, ondersteuning scribaat

Vijf jaar classicale vergadering Veluwe

Vieren en in dankbaarheid aan God gedenken dat de classicale vergadering Veluwe inmiddels vijf jaar bestaat. Dat willen we doen in een bijeenkomst in de Grote Kerk in Harderwijk op vrijdag 22 sept. Een bijeenkomst waarin we met elkaar zingen, luisteren naar twee sprekers, pastor Jolanda Aantjes-Lubbersen uit Hall en Voorstonden en ds. Arnolt Stijf van de CHE, en de afsluiting in de vorm van een middaggebed is in handen van onze classispredikant dr. Wilbert van Iperen.

Na afloop is er ontmoeting in de kerk en voor de liefhebbers, het is niet gratis, is er vanaf half zes een buffet. De bijeenkomst begint om 15.00 uur. We vinden het heel fijn als je je voor 7 sept. opgeeft via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Voor meer informatie kijk op www.pknclassisveluwe.nl in de agenda bij 22 sept.

Namens de classicale vergadering Veluwe,

Gerrit Bok

scriba classicale vergadering Veluwe

Op bezoek in Eerbeek

De Kruiskerk in Eerbeek heeft heel mooie gebrandschilderde ramen en is gebouwd onder de principes van de liturgische beweging. Op de classicale vergadering werd daar meer over verteld. De predikant en twee kerkenraadsleden vertelden over de pioniersplek en de activiteiten die ontplooid worden. Het bruist in Eerbeek. Na de pauze hebben we gesproken over grijs en groen in de kerk, als onderdeel van een nieuw beleidsplan. Een terugblik op ons financieel reilen en zeilen in 2022, de benoeming van Eunice van Zomeren als nieuwe visitator en de wisseling van het scribaat waren andere punten die de aandacht vroegen. Kijk verder op de website pknclassisveluwe.nl/verslagen het verslag van 9 mei met het verhaal over de liturgische beweging en de presentaties over de Jakobsladder. Dan zie je ook dat de website weer bij de tijd is.

Gerrit Bok,

 

 

Denk aan uw kerk

Legaten en erfstellingen

Veel mensen denken na en geven aan hoe na het overlijden hun nalatenschap of een deel daarvan, verdeeld moet worden. Vastlegging in een testament is de manier om zeker te zijn dat de wilsbeschikking wordt uitgevoerd. Volgens de Van Dale betekent testament "In geldige vorm opgemaakte beschikking waarbij iemand wat na zijn of haar dood, met de nalatenschap zal geschieden". De uiterste wil van iemand wordt in een testament opgenomen. In een testament kan ook een nalatenschap aan goede doelen worden vastgelegd.

U kunt geld of bezittingen nalaten aan het Kerkbeheer van de Hervormde Gemeente (P.K.N.) Fontanusplein 2 Putten. Als dat uw wens is, kunt u dat het beste laten vastleggen in uw testament. Daarin mag u ook vermelden dat uw nalatenschap voor een bepaald aspect van het kerkenwerk gebruikt moet worden. U kunt uw kerk op twee manieren in uw testament opnemen: in de vorm van (a) een Legaat of (b) een Erfstelling

ad a) Legaat
Een legaat is een bepaling in uw testament die aangeeft dat een vastgesteld geldbedrag, of een met name genoemd onroerende zaak of roerend goed, bijvoorbeeld een huis of schilderij, nagelaten wordt aan een in het testament genoemde persoon(en) en of organisatie(s)

ad b) Erfstelling
Bij een erfstelling wijst men in het testament één of meer personen en/of instellingen aan, die voor het geheel of voor een evenredig gedeelte van de nalatenschap behoren tot de erfgenamen.

Notaris
Als we spreken over legaten en erfstellingen begeven we ons op het terrein van het erfrecht. Bij een laatste wilsbeschikking is het advies en de toetsing van uw notaris zeer belangrijk. Het is bij wet geregeld dat een notaris uw testament opmaakt. Tijdens het leven kan de inhoud van een testament te allen tijde worden gewijzigd. Na het opmaken van het testament (u krijgt een afschrift) wordt het testament opgeslagen in het Centraal Testamentenregister. Bij het Centraal Testamentenregister kan men na iemands overlijden informeren of en bij welke notaris er een testament is gemaakt  Bij de afwikkeling van de nalatenschap vervult de notaris eveneens een belangrijke rol.lees verder


Giften

Giften aan het Kerkbeheer van de Hervormde Gemeente Putten vallen onder Algemeen Nut Beogende Instelling, de zgn. ANBI-regeling en daardoor fiscaal aftrekbaar. Hierbij geldt echter wel een minimum, de zogenaamde drempel. De drempel is 1% van uw drempelinkomen en is minimaal € 60. Naast een minimum geldt eveneens een maximum: 10% van uw drempelinkomen. Het drempelinkomen is het totaal van uw inkomsten en aftrekposten in box 1, 2 en 3, maar zonder uw persoonsgebonden aftrek. 

Het is mogelijk om het gehele bedrag van uw bijdrage af te kunnen trekken van de inkomstenbelasting (dus zonder drempels van 1% of niet meer dan 10% van uw verzamelinkomen). Dat kan alleen, als u zich verplicht om tenminste vijf jaar lang een vaststaand bedrag aan de Hervormde Gemeente over te maken. Het is aan u of u eens per maand, per kwartaal, per half jaar of per jaar een gift overmaakt. Ook de hoogte van uw periodieke schenking bepaalt u zelf.   

Voorheen mocht u een periodieke gift alleen aftrekken als u deze had vastgelegd bij de notaris. Bij periodieke giften vanaf 2014 hoeft dit niet meer. U kunt kiezen of u de gift via de notaris wil vastleggen of via een schriftelijke overeenkomst met de Hervormde Gemeente. U vindt een voorbeeld van deze schriftelijke overeenkomst op de site van de Belastingdienst:

Contante giften zujn niet meer aftrekbaar.

Vanaf 1-1-2021 zijn giften in contanten niet langer fiscaal aftrekbaar.

Maak een gift per bank over als u recht op aftrek wil hebben.

Dit geldt ook voor het betalen van de Kerkelijke Bijdrage.

Download overeenkomst

Voor vragen kunt u terecht bij de medewerkers van het Kerkelijk Bureau.

Het Anbi nummer vind door op deze link te klikken  https://www.hervormdputten.nl/anbi

De Algemene Kerkenraad vertrouwt de verzorging van de vermogensrechtelijke aangelegenheden, voor zover niet van diaconale aard,  toe aan het College van Kerkrentmeesters. De taak van het College van Kerkrentmeesters is volgens Ordinantie 11 Artikel 2 Lid 7 onder meer :

  • het meewerken aan de totstandkoming van het beleidsplan, de begroting en de jaarrekening van de gemeente
  • het vaststellen van de materiële behoeften van de gemeente
  • het zorgdragen voor de geldwerving
  • het zorgdragen voor het beschikbaar zijn van ruimten voor de eredienst en andere activiteiten van de gemeente
  • het beheer van de kerkgebouwen, van het kerkelijk centrum en andere eigendommen
  • personeelsbeleid (Kerkelijk Bureau medewerkers, kosters, e.d.)
  • het bijhouden van de registers van de gemeenteleden en van de doop-, lidmaten en trouwboeken
  • het beheren van de archieven van de gemeente
  • het beheren van verzekeringspolissen

De ouderlingen-kerkrentmeester worden gekozen door de belijdende leden van de  wijkkerkenraden.  Elke wijkkerkenraad heeft 2 ouderlingen-kerkrentmeester. De kerkrentmeesters die geen ouderling zijn, worden door de kerkenraad uit de leden van de gemeente benoemd nadat hun namen zijn voorgedragen aan de gemeente om haar goedkeuring te verkrijgen. Voor hen geldt dezelfde zittingstijd als de ouderlingen-kerkrentmeester. De meerderheid van het College van Kerkrentmeesters dient te bestaan uit ouderlingen-kerkrentmeester. Het College van Kerkrentmeesters wijst uit zijn midden een voorzitter, secretaris en een penningmeester aan. De voorzitter is een van de ouderlingen-kerkrentmeesters.

 

Dagelijks Bestuur

N. van Lindenberg (voorzitter), E. Polhoud (secretaris), H. Bleijenberg (penningmeester) 

vacant (algemeen adjunct)

Commissie Algemene, Personele en Juridische Zaken

J.E. Remijn en H.Torsius

Financiële commissie

A. Beijer, H. Bleijenberg, C.W. Nagel en M. Oussoren

Technische commissie

R . van Dasselaar, T. Grevengoed, H. Grift,  A. de Lange,  A. Knoppert en G.G. Aalten. 

De Aker commissie

A. Beijer, J.E. Remijn en H. Vlijm

Orgel en Koren commissie

B. v.d. Berg 

Commissie BHV en Veiligheid

J.H. Hagen, A. v.d. Bor en G. Stoffer

Kerkomroep en Geluidszaken

E. Bos, M. Lubbertsen, A. v.d. Beek, W. Hol,  B. v.d. Hazel en M. v.d. Langemheen

De Snuffelhal

J. v.d. Bor, Henk Kruithof, J. Verhoef, Hennie Kruithof, W. Loedeman, E. Grift en W. v.d. Langemheen

Kostersoverleg

J.H. Hagen
naast de kosters: R. van Dasselaar (TechCie) N. van Lindenberg (voorzitter)

Website en Archiefcommissie

WebsiteCie: C. Bos, J. Verhoef, M. Lubbertsen, G.J. Lubbertsen en M. Kleijer

Digitaal archief: C. Bos

Archiefcommissie: E. Kous en W. Kleijer

Commissie Vrijwilligers / Volonti

G.G. Aalten en H. Torsius

Commissie Public Relations

E. Polhoud

iban 

   IBAN: NL43 RABO 0373727186  t.n.v. CvK Herv. Gem. Putten

 

 

 

SolidariteitskasSolidariteit betekent zoveel als ‘één voor allen en allen voor één’. En daar draait het dan ook om bij de Solidariteitskas: gemeenten die elkaar helpen. Die elkaar de hand toereiken. Die weten dat je verantwoordelijk bent voor elkaar. En dat je elkaar soms moet geven wat nodig is: draagkracht.

De solidariteitskas wordt gevuld door een vaste jaarlijkse bijdrage vanuit plaatselijke gemeenten binnen de Protestantse Kerk. Gemeenten die tijdelijk niet ‘zelfvoorzienend’ zijn, kunnen er een beroep op doen. Bijdragen uit de solidariteitskas zijn altijd tijdelijk, maar bedoeld om duurzaam op weg te helpen. Elkaar de helpende hand bieden, zo dragen we samen en delen we met elkaar.

Breed gedragen

Veel van de activiteiten die de solidariteitskas bevordert, hebben een dragend karakter. Dat wil zeggen: tot opbouw van de plaatselijke gemeente en haar leden. Andere activiteiten vallen niet onder één of enkele gemeenten maar ondersteunen wel het kerkenwerk. Zo is het een kwestie van gemeenten die met elkaar áán elkaar geven.

Bijdragen

Als gemeente vragen wij een bijdrage van € 10,- per belijdend lid – waarbij dit bij de meesten automatisch wordt afgeschreven in de maand mei. Een aantal gemeenteleden ontvangt in dezelfde maand een acceptgiro. Voor elk belijdend lid wordt € 5,- afgedragen aan de Solidariteitskas; het bedrag dat overblijft is bestemd voor onze eigen gemeente. Mogen wij rekenen op uw solidariteit en uw bijdrage? Zo helpt ook u mee aan de opbouw en het voortbestaan van de gemeenten en het bovenplaatselijk werk binnen de Protestantse Kerk.

Het aantal belijdende leden van onze gemeente is ongeveer 2.400. Vanuit de landelijke kerk - de synode - wordt op basis van dit aantal aan onze gemeente een vaste heffing in rekening gebracht van € 5,- per belijdend lid, in totaal dus 2.400 x € 5,- = € 12.000,-. Als ieder belijdend lid  € 10,- overmaakt, resteert voor onze gemeente per saldo een netto-opbrengst van € 12.000,-. De ervaring leert echter, dat een deel van de belijdende leden vergeet om de acceptgiro in te vullen en in te sturen. Ook voor deze niet bijdragende leden moet € 5,- worden betaald.

Ten slotte
Het advies moge duidelijk zijn: vergeet toch vooral niet uw bijdrage aan de solidariteitskas over te maken! U helpt daarmee niet alleen andere zustergemeenten binnen onze kerk, maar ook onze eigen gemeente. Van harte aanbevolen dus – alvast dank voor uw bijdrage!


IBAN-nummer CvK Herv. Gem. Putten: NL31 RABO 0373727208